Rutte begint eerste NAVO-werkdag met kranslegging en toespraak
Oud-premier Mark Rutte neemt dinsdag het leiderschap van de NAVO van secretaris-generaal Jens Stoltenberg over met een huldebetoon en toespraken.
Omstreeks negen uur zullen de vertrekkende en de nieuwe secretaris-generaal een krans leggen bij het NAVO-hoofdkwartier ter ere van slachtoffers die vielen bij NAVO-missies. Daarna volgt een vergadering met de ambassadeurs van de 32 NAVO-landen, waarbij Stoltenberg zijn functie formeel neerlegt. De beide NAVO-leiders zullen bovendien een korte voordracht houden. Aan het einde van de ochtend geeft Rutte ter afsluiting zijn eerste NAVO-persconferentie.
Daar zullen vragen over Oekraïne misschien niet te vermijden zijn. Met de winter in aantocht en een onverminderde dreiging voor Oekraïne van Rusland, zullen journalisten willen weten of Rutte vaart kan zetten achter de militaire steun voor het NAVO-buurland. Niet dat Rutte daarover kan beslissen. De NAVO-landen gaan zelf over hun steun aan Oekraïne. Rutte moet als leider van de 32 militaire bondgenoten vooral zorgen dat binnen de militaire alliantie de eenheid behouden blijft.
Die is niet vanzelfsprekend. Dat werd onder meer duidelijk bij de procedure tot de aanstelling van Rutte zelf. Hoewel de machtigste bondgenoot, de Verenigde Staten, allang had beslist dat Rutte de beste kandidaat was om Stoltenberg op te volgen, en vele lidstaten die analyse deelden, liet de benoeming nog lang op zich wachten door tegenwerking van NAVO-lid Hongarije. Want met de benoeming van een nieuwe secretaris-generaal moesten alle 32 landen instemmen. Hongarije ging uiteindelijk overstag nadat Rutte had erkend dat hij Boedapest misschien had gekwetst toen hij in 2021 had gezegd dat Hongarije „niets te zoeken had in de Europese Unie”. Rutte bevestigde bovendien dat Hongarije niet verplicht is om mee te doen aan NAVO-activiteiten in of voor Oekraïne.
Rutte zal zijn vaardigheden als geduldige en strategische bruggenbouwer bij de NAVO goed kunnen gebruiken.