Provinciale fracties BBB bepalen eigen standpunt over windenergie
De BBB is tegen windturbines op land, maar dat wil niet zeggen dat de provinciale fracties van de partij alles blokkeren wat met windenergie te maken heeft. Zo staat de omvangrijke BBB-fractie in Overijssel op het punt om in te stemmen met een regeling die moet leiden tot de komst van ongeveer negentig windturbines in de provincie. In Groningen viel eerder deze week juist de provinciale coalitie omdat de BBB tegen een windpark stemde.
Zoiets gaat in Overijssel niet gebeuren als op 9 oktober een besluit valt, aldus BBB-Statenlid Annette Nijhuis. „Niemand wil zo’n ding in de achtertuin hebben, maar er liggen nu eenmaal bepaalde afspraken. We kunnen niet alles tegenhouden. Je kunt niet alleen maar zoete koekjes bakken als je in een coalitie zit. We proberen het beste te maken van iets waar we niet zo gelukkig mee zijn.”
BBB-oprichter en Tweede Kamerlid Henk Vermeer benadrukte vrijdag in het AD, naar aanleiding van de gevallen coalitie in Groningen, dat zijn partij geen windturbines op land wil. Ze moeten zoveel mogelijk op zee komen, staat in het regeerprogramma van het kabinet op basis van het hoofdlijnenakkoord van BBB, PVV, VVD en NSC. Volgens Vermeer is dat ook de lijn in de provincies, waar zijn partij in de meeste coalities is vertegenwoordigd.
De BBB in Overijssel zegt zich te houden aan de afspraken in de RES (regionale energiestrategie) en het vorig jaar gesloten coalitieakkoord. „We zijn verplicht een bepaalde hoeveelheid windenergie op te wekken en daar wijzen we nu bepaalde clustergebieden voor aan”, aldus Nijhuis. „Dat om te voorkomen dat er een confetti van windturbines door de hele provincie wordt verspreid. Als we hier tegen stemmen, blijft de huidige situatie in stand en kunnen er bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat windturbines komen, veel meer ook dan het aantal waar we nu op sturen. Op ruimtelijk gebied is dit het maximaal haalbare voor de BBB. Nu is het wachten op de nieuwe landelijke gezondheidsnormen. Hiervoor is de landelijke politiek aan zet.”
Ook in Zuid-Holland is de BBB niet van plan de voorgenomen komst van tientallen windturbines op land te blokkeren. „We houden de RES-afspraken die we met gemeenten hebben gemaakt als uitgangspunt aan”, zegt de Zuid-Hollandse BBB’er Willem van Staalduinen.