4700 toeslagenouders krijgen schikkingsvoorstel van 5000 euro
Een groep van ongeveer 4700 gedupeerden in het toeslagenschandaal krijgt een schikkingsvoorstel van 5000 euro. Het gaat om ouders die erkend zijn als gedupeerde en een eerste compensatie hebben gekregen, maar in bezwaar zijn gegaan tegen hun compensatievoorstel. Zij kunnen er dan voor kiezen om het geld te accepteren en hun bezwaar te laten vallen, waardoor de grote achterstand wat inloopt.
Tot nu toe zijn 250 mensen benaderd met zo’n voorstel, meldt het ministerie van Financiën desgevraagd na berichtgeving van Nieuwsuur. De helft daarvan reageerde positief, 30 procent nam het voorstel in overweging. Zo’n 5 procent wees het schikkingsvoorstel af.
De maatregel, die al in juni is aangekondigd door toenmalig staatssecretaris Aukje de Vries, is onorthodox, erkent het ministerie. „Het liefst willen we natuurlijk elk bezwaar zorgvuldig behandelen, maar de praktijk leert ons ook dat het in veel gevallen niet lukt om dat binnen de wettelijke termijn te doen.” De ingreep is in het verleden „succesvol toegepast” bij de hersteloperatie voor de bevingsschade in Groningen.
Voor het schikkingsbedrag van 5000 euro is gekozen omdat dat bedrag zo’n beetje in het midden ligt van alle aanvullende betalingen na een gegrond bezwaar. Driekwart van de tot nu toe behandelde bezwaren leidde tot geen extra uitbetaling of een aanvullend bedrag onder de 5000 euro.
„Het staat ouders volledig vrij om het schikkingsvoorstel wel of niet te accepteren”, benadrukt Financiën. „Wanneer een ouder het voorstel niet accepteert, wordt het bezwaar gewoon behandeld.” Benaderde gedupeerden krijgen twee weken bedenktijd.
Toeslagenouders krijgen in de regel redelijk op tijd een uitkomst van de eerste ‘integrale beoordeling’. Maar ouders die als gedupeerde erkend zijn, moeten vaak erg lang wachten op nadere besluiten als zij denken dat ze recht hebben op meer dan de eerste 30.000 euro die zij na die eerste beoordeling krijgen.