Binnenland

Nederland en andere landen dreigen Taliban met VN-hof

Nederland, Duitsland, Canada en Australië stappen naar het Internationaal Gerechtshof als de Taliban in Afghanistan de positie van vrouwen niet snel verbetert. Dat maakten de landen woensdag bekend in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De fundamentalistische Taliban heeft de rechten van vrouwen en meisjes sinds ze in augustus 2021 de macht overnamen steeds verder ingeperkt.

ANP
25 September 2024 22:18

De vier landen nemen formeel stappen tegen het Afghaanse bewind en het initiatief wordt gesteund door meer dan twintig andere landen. De stap naar het VN-hof in het kader van de schending van het Vrouwenverdrag kent een vastgestelde procedure. Eerst moeten de vier landen het streng-islamitische regime vragen de vrouwenrechten binnen een redelijke termijn te verbeteren. Gebeurt dat niet dan wordt eerst gekeken naar arbitrage en als dat niks oplevert, wordt de zaak voorgedragen bij het Internationaal Gerechtshof.

„De situatie van Afghaanse vrouwen en meisjes is hartverscheurend. Ze zijn vrijwel uitgesloten van het openbare leven. Dat mogen we niet accepteren. Daarom stellen Nederland, Canada, Duitsland en Australië samen Afghanistan aansprakelijk voor schendingen van het Vrouwenverdrag. Door Afghanistan verantwoordelijk te houden willen we een einde maken aan de afschuwelijke wetten en praktijken die de rechten van de vrouwelijke bevolking inperken”, liet minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) op X weten.

Vorige maand kwam naar buiten dat een nieuwe wet Afghaanse vrouwen en meisjes verbiedt om in het openbaar te zingen, voor te dragen of te praten. Met deze wet wil het regime „vrouwen en meisjes uit het openbare leven wissen”, staat in een verklaring die gesteund wordt door 26 landen. Meisjes mogen al niet meer naar de middelbare school en de mogelijkheden om te werken zijn zeer beperkt. De VN heeft eerder het Taliban-beleid als „gender apartheid” gekwalificeerd.

Het bewind van de Taliban wordt internationaal bijna niet erkend. Het falen van Afghanistan om de verplichtingen van het mensenrechtenverdrag na te komen is een „belangrijk obstakel voor normalisering van de relaties”, staat in de verklaring die naast de vier landen is ondertekend door onder meer België, Chili, Zuid-Korea, Honduras, Marokko, Zweden en Spanje.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer