Ambtenaren vrezen vaker gewetensnood onder dit kabinet
Drie op de tien ambtenaren denken dat ze onder het nieuwe kabinet vaker in gewetensnood zullen raken. Het wordt ook moeilijker om morele twijfels uit te spreken op het werk, denkt ruim één op de tien ambtenaren volgens onderzoeksbureau Ipsos. Toch zegt het overgrote deel zich loyaal op te stellen en denkt bijna niemand erover op te stappen.
Het nieuwe rechtse kabinet dat in juli aantrad, volgt op decennia van regeringen uit min of meer het politieke midden. Ook bij een coalitiepartij als NSC leven daarom van meet af aan zorgen over bijvoorbeeld de omgang van de nieuwe bestuursploeg met de rechtsstaat. In PVV-kringen klonken dan weer zorgen over tegenwerking van ambtenaren die het beleid van PVV-ministers als Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) moeten uitvoeren. Ambtenaren zijn altijd vrij om een andere baan te zoeken, bracht de koning daarop in herinnering.
Maar daarvoor is vooralsnog weinig animo, maakt Ipsos op uit onderzoek vorige maand in opdracht van het blad Binnenlands Bestuur. Van de bijna 1600 ambtenaren die reageerden overweegt 4 procent te vertrekken. Onder rijksambtenaren is dat nog een procent minder.
Ambtenaren hebben wel minder vertrouwen in het waarmaken van de voornemens van het nieuwe kabinet dan de gemiddelde Nederlander. Vooral de kans dat het de komst van immigranten kan remmen, schatten ze een stuk lager in.