Het gaat er woensdag om spannen of de EU-landen instemmen met de verlaging van de beschermingsstatus van de wolf, zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld. De voor- en tegenstemmers houden elkaar in wankel evenwicht en sommige landen zijn de afgelopen maanden al eens van positie gewisseld.
„Als de status van de wolf nu wordt verlaagd, dan zal de status van bevers, otters en lynxen snel volgen”, vreest Europarlementariër Michal Wiezik (Slowakije, liberalen). Tijdens een conferentie van wolvenexperts en Europarlementariërs in het Europees Parlement aan de vooravond van de stemming, benadrukte Wiezik dat de mens voldoende kennis heeft om samen met de wolf te leven. Er is volgens hem meer tijd nodig om dat aan te tonen.
Er is onder meer nog weinig ervaring opgebouwd hoe dat samenleven moet in dichtbevolkte gebieden als Nederland. „Wolven benaderen mensen alleen maar als ze denken dat ze voedsel vinden. Wandelaars of natuurfotografen leggen voedsel neer voor een mooi shot of een selfie. Zo verdwijnt de natuurlijke schuwheid van de wolf”, zei schaapsherder op de Veluwe Edo Gommers in het Europarlement. „We kunnen er met elkaar voor zorgen dat die schuwheid blijft.”
De stemming woensdag is tussen de EU-diplomaten uit de 27 EU-landen. Als er een meerderheid voor verlaging van de beschermingsstatus is, dan stemmen volgende maand de EU-ministers van milieu over hetzelfde onderwerp nog eens in een ministersvergadering. Meestal volgen de ministers dan de diplomatieke stemming.
„De wetenschap is duidelijk”, zei Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) op de conferentie. De wolf is dankzij de Europese bescherming terug in Europa, maar de aantallen zijn niet enorm en het genetisch materiaal van de wolvenpopulatie is nog niet overtuigend, aldus de aanwezige deskundigen. „Ik ben echt bang voor de stemming”, onthulde Hazekamp.
Er leven ongeveer 20.000 wolven in Europa. De beschermde status van het dier is in de jaren zeventig vastgelegd in de Conventie van Bern, een internationaal verdrag waarin afspraken zijn gemaakt over het behoud van dieren- en plantensoorten. In 1992 werd die status nog eens vastgelegd in de Europese Habitatrichtlijn. Wat de Europese Commissie betreft, dringen de EU-lidstaten nu eerst aan op aanpassing van de Conventie van Bern waarbij de status van de wolf moet worden verlaagd van ‘strikt beschermde’ naar ‘beschermde’ soort. De EU kan daarna eventueel ook haar eigen wetgeving aanpassen.