Onderzoek naar gevolgen mogelijke bouw kerncentrales in Borssele
In opdracht van de provincie Zeeland en de gemeente Borsele komt er een onderzoek naar de gevolgen van de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales. De onderzoekers proberen ook in beeld te krijgen in hoeverre de regio profijt kan hebben van de bouw van de kerncentrales.
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat (energietransitie) zegt dat het onderzoek wordt uitgevoerd door adviesbureau Lysias en de onderwijsinstelling HZ University of Applied Sciences. Voor het onderzoek worden onder meer specialisten en dorpsraden en andere betrokkenen benaderd. De studie is naar verwachting eind dit jaar afgerond.
Eerder benaderde de provincie Zeeland al bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen voor het opstellen van voorwaarden die de regio verbindt aan de mogelijke bouw van twee kerncentrales. De provincie wil onder meer dat de Sloerand, een groene zone tussen de huidige kerncentrale en het dorp Borssele, onaangetast blijft, dat er geen nieuwe hoogspanningsmasten komen en dat het Rijk zorgt voor goede informatie over de plannen.
Twee weken geleden schreef minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) aan de Tweede Kamer dat het kabinet naast Borssele ook Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen op het oog heeft als plek voor nieuwe kerncentrales. Ook het zoeken in de Rotterdamse haven wordt uitgebreid. Naast de Eerste Maasvlakte komt ook de Tweede Maasvlakte in beeld. Het dorp Borssele blijft wel voorkeurslocatie.