Klijnsma: cijfers asielopvang provincies cadeau voor minister
Minister Marjolein Faber (Asiel) wil de spreidingswet intrekken, maar ze krijgt in november van alle provincies nog gewoon informatie over hoeveel asielzoekers en andere vluchtelingen in welke gemeenten worden opvangen. Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, noemt dat „een cadeau voor de minister”. „Je ziet welke gemeenten veel doen en welke geen moer.”
Klijnsma geeft aan dat de spreidingswet waarmee het vorige kabinet vluchtelingen eerlijker wilde verdelen over het land en tegelijk Ter Apel wilde ontlasten nog steeds van kracht is. Daarom gaan de provincies volgens haar gewoon door met hun taak om in gemeenten plekken te regelen voor asielzoekers, statushouders, Oekraïners en minderjarige vluchtelingen. Begin dit jaar riep demissionair staatssecretaris Eric van der Burg gemeenten en provincies op 96.000 opvangplekken te regelen. De provincies kregen tot 1 november om dat met hun gemeenten te regelen. Het nieuwe kabinet wil de spreidingswet intrekken en een asielcrisis uitroepen om zo het aantal asielaanvragen te verminderen. „En wat gaan we dan doen”, vraagt Klijnsma zich af. „Gaat de minister dan wel naar de gemeenten toe?”
Voormalig bewindsvrouw Klijnsma vertegenwoordigt ook de commissarissen van de Koning aan de zogeheten Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT). Het Rijk, de provincies en gemeenten werken daarin samen op onder meer het gebied van asiel en huisvesting van statushouders. Dat overleg heeft asielminister Faber nog niet bij elkaar geroepen, aldus Klijnsma. „De minister heeft de regie. Zij kan ons uitnodigen. Dan heeft ze de deskundigheid van provincies, gemeenten, IPO en andere betrokkenen om tafel die met haar het asielvraagstuk willen oplossen.”
Gemeenten in Groningen, Drenthe en Friesland vangen al langer asielzoekers op als het te druk is bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daar is plaats voor 2000 mensen. Maandagavond sliepen ruim veertig mensen voor wie in Ter Apel geen plek was in een sporthal in Stadskanaal (Groningen). De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, verwacht ook komende nacht problemen. „Drenthe, Groningen en Friesland staan om Ter Apel heen. Maar ondertussen merk ik dat ‘mijn burgemeesters’ die heel veel doen nu ook kijken wat er verder eigenlijk gebeurt.” Voor Klijnsma is het duidelijk. „We vieren volgend jaar dat we tachtig jaar geleden zijn bevrijd. Als er dan ergens anders mensen op de vlucht moeten, dan bied je die toch onderdak aan.”