Ondernemersorganisaties zien plussen en minnen in miljoenennota
De miljoenennota komt op een aantal punten tegemoet aan de zorgen in het bedrijfsleven, constateren VNO-NCW en MKB-Nederland. Toch zijn er volgens de ondernemersorganisaties ook een aantal minpunten, zoals de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs. Die zien de organisaties als „een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen”.
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn „overwegend positief”. Zo merken de organisaties dat het kabinet het belang van ondernemerschap ziet, onder andere door het terugdraaien van maatregelen met een negatieve impact. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verlaging van de winstvrijstelling voor het mkb en de verhoging van de energiebelasting.
„De laatste jaren zijn ondernemers steeds weer geconfronteerd met extra lasten en regels. Het is goed dat daar in 2025 eindelijk een eind aan komt en dat er conform onze aanbevelingen wordt begonnen aan het snijden in de regelbrij”, stelt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. „We gaan het kabinet hier kritisch op volgen. Verder moet het kabinet nu vooral in de actiestand en daarvoor de samenwerking met ondernemers zoeken.”
De bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs baren de organisaties daarentegen zorgen. Voor een goede concurrentiepositie zijn investeringen hierin juist nodig, stellen zij. Andere problemen die VNO-NCW en MKB-Nederland zien, zijn onder meer het overvolle stroomnet en „de stikstofklem waarin Nederland al vijf jaar zit”.
„We staan de komende jaren voor een aantal grote opgaven zoals het bouwen van voldoende woningen en het halen van onze klimaatdoelen. Om dit te realiseren moeten we het geld wel eerst verdienen”, stelt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. „Het is positief dat het kabinet hier oog voor heeft. Voorop staat dat de focus nu volledig gaat naar de uitvoering van de plannen.”