Binnenland

Kamp: Twijfels over aanval VS op Irak

Minister Kamp van Defensie heeft zaterdag vraagtekens geplaatst bij de inval van de Amerikanen en Britten in Irak. PvdA, D66 en SP haakten daar direct op in. Zij pleiten opnieuw voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse besluitvorming over de oorlog in Irak.

Redactie politiek
7 March 2005 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

Kamp twijfelt eraan of de Amerikanen en Britten genoeg informatie hadden over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak toen zij het land binnenvielen. Ook vraagt hij zich af of de VS genoeg militairen naar Irak stuurden.

Kamp uitte zijn twijfels zaterdag in een terugblik van het Algemeen Dagblad op de Nederlandse missie in Irak. De bewindsman is „nog niet toe aan een eindoordeel” over de aanval op Irak.

Nederland gaf politieke steun aan de Britten en Amerikanen, die hun aanval rechtvaardigden door te stellen dat Irak beschikte over massavernietigingswapens. Het kabinet steunde de aanval niet primair vanwege die wapens, maar omdat Saddam Hussein jarenlang VN-resoluties naast zich neerlegde.

PvdA-kamerlid Koenders wil minister Kamp naar de Kamer roepen om opheldering over de zaak. Tot nu toe weigerde de regering inzage te geven in informatie waarop het besluit tot politieke steun aan de Irak-oorlog was gebaseerd. „We hebben onze hielen in Irak nog niet gelicht en nu komt Kamp hiermee. Dat is volstrekt ongeloofwaardig”, zegt Koenders. Hij wil weten waar Kamps twijfels op zijn gebaseerd.

Zijn SP-collega Van Bommel windt zich ook op over de twijfels van Kamp. „Hij rakelt een discussie op waarin de regering tot nu toe steeds zei dat ze wel zeker was van haar zaak. Nu blijkt dat niet meer zo te zijn.”

Van Bommel wil een parlementair onderzoek naar de besluitvorming van het kabinet. Coalitiepartij D66 en oppositiepartij PvdA zijn ook voor zo’n onderzoek.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen heeft geen enkele behoefte aan nadere informatie of aan verder onderzoek. Hij zei zaterdag geen oude koeien uit de sloot te willen halen. Bovendien was de Nederlandse steun voor een aanval niet gebaseerd op de aanwezigheid van massavernietigingswapens, stelt Van Aartsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer