UNICEF-onderzoek: kinderen in Nederland vrezen uitsluiting
Kinderen in Nederland maken zich zorgen over pesten, het tekort aan betaalbare woonruimte voor jongeren en armoede. „Die onderwerpen hebben allemaal te maken met een gevoel van uitsluiting en zorgen over niet mee kunnen doen”, zegt directeur Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland.
De VN-kinderorganisatie liet onderzoekbureau Ipsos I&O aan duizend kinderen en jongeren van 10 tot 18 jaar vragen welke thema’s ze belangrijk vinden. Pesten werd door 45 procent genoemd, ook dat dat vaak onzichtbaar gebeurt voor docenten en opvoeders.
Te weinig en te dure woningen noemden 41 procent van de ondervraagden, vooral de bijna volwassenen. Zij maken zich er zorgen over of ze wel op kamers kunnen als ze gaan studeren en hoe dat hun studiekeuze kan beïnvloeden.
Armoede en het daardoor niet volledig kunnen meedoen aan bijvoorbeeld schoolreisjes of sporten is voor 39 procent een punt van zorg. De jongeren vinden dan ook dat alle kinderen moeten kunnen meedoen aan dergelijke activiteiten.
Het advies dat naar aanleiding van het onderzoek is geformuleerd, „luister naar kinderen en jongeren”, wordt maandag overhandigd aan politici. Dat gebeurt tijdens de door UNICEF uitgeroepen Jongeren Prinsjesdag in een oude schoolbus, waarin een aantal politici meerijdt en in gesprek gaat met de jongeren.