Kabinet heeft niet afgesproken wanneer asielcrisis voorbij is
Het kabinet heeft niet vastgesteld wanneer Nederland de asielcrisis die het wil uitroepen weer te boven is, zegt premier Dick Schoof. Er is bijvoorbeeld niet afgesproken hoezeer de tekorten in de opvang voor asielzoekers moeten zijn afgenomen om de crisismaatregelen weer te kunnen intrekken. Mogelijk worden over dat nog open einde volgende week afspraken gemaakt als het kabinet de plannen bespreekt met de Tweede Kamer, denkt hij.
De crisis is voorbij als „de opvang beheersbaar is”, zegt Schoof. Als „de instroom gedaald is en dat de Nederlanders het gevoel hebben dat ze het weer kunnen dragen. En daarmee ook de toegang tot de woningmarkt, toegang tot zorg en onderwijs gewoon weer zijn genormaliseerd.” Maar „dat is misschien moeilijk te meten”, geeft hij toe tijdens de presentatie van het regeerprogramma. De asielcrisiswet waarin de crisismaatregelen uiteindelijk worden ondergebracht, krijgt wel een maximale duur van twee jaar.
Schoof heeft niet paraat of een eindstreep voor de crisis mogelijk een juridische vereiste is, zodat het kabinet zulke uitzonderlijke maatregelen niet kan laten voortduren als dat niet langer nodig is. Of dat bijvoorbeeld de Raad van State het kabinet ernaar zal vragen. Of en wat het einddoel moet zijn, zal het kabinet volgens hem nog bespreken en „naar aanleiding van de adviezen” van bijvoorbeeld de Raad van State „ongetwijfeld veel nadrukkelijker dan nu”.
Het kabinet verdedigt het regeerprogramma en de begroting voor volgend jaar woensdag en donderdag in de Kamer in de zogeheten Algemene Beschouwingen, het traditionele Kamerdebat na Prinsjesdag dat geldt als het belangrijkste van het jaar.
Schoof heeft de onderbouwing van de voorstellen door zijn asielminister Marjolein Faber nog niet gezien, maar rekent er toch op dat die juridisch voldoet. Hij is dan ook niet bang de aankondiging niet te kunnen waarmaken, verzekert hij.