Coalitie: geen afspraken over sluiten kleine gasvelden Groningen
De afspraak in het hoofdlijnenakkoord tussen de PVV, VVD, NSC en BBB om definitief te stoppen met de gaswinning in Groningen, betreft alleen het Groningenveld, niet de kleinere velden die ook in de provincie liggen. Dat benadrukken drie van de vier coalitiepartijen in een debat over de voortgang van het herstel in Groningen na de decennialange gaswinning.
Dat in het hoofdlijnenakkoord uiteindelijk de zin „geen Gronings gas meer” is opgenomen, noemt BBB-Kamerlid Henk Vermeer „zeer ongelukkig”. Zijn partij stemde dit voorjaar nog voor een voorstel om geen gaswinning meer toe te staan bij Warffum, waar een van die kleinere velden ligt. Maar tijdens de kabinetsformatie zijn nu eenmaal andere afspraken gemaakt, geeft hij toe.
Vermeer erkent dat de uiteindelijke woordkeuze „voor meerderlei uitleg vatbaar” is en zegt dat te betreuren. De onderhandelaars, waartoe hij ook zelf behoorde, zijn daar „niet scherp op geweest”, vindt hij. Dat zou ook te maken hebben met de hoge tijdsdruk waaronder het hoofdlijnenakkoord tot stand kwam.
Ook PVV en VVD bevestigen dat „geen Gronings gas meer” alleen het Groningenveld betreft. Dat gasveld, het grootste van West-Europa, was overigens al definitief dicht toen het hoofdlijnenakkoord werd gesloten. NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen had eerder in het debat gezegd dat deze zin wat haar betreft wel ook de kleinere gasvelden betreft. De oppositie had de passage ook zo geïnterpreteerd en hoopte op steun van NSC voor een voorstel om ‘Warffum’ te sluiten.
Geen van de coalitiepartijen wil evenwel vooruitlopen op dat besluit. De NAM heeft daar een vergunning voor die eind dit jaar afloopt, en heeft gevraagd om een verlenging met acht jaar. Wat VVD’er Peter de Groot betreft krijgt het gasbedrijf die alleen „als het veilig kan, en met de hand aan de kraan”. Ook PVV en BBB zeggen lopende onderzoeken naar de veiligheid af te wachten.
Jansen deed er in het debat verder het zwijgen toe. Maar een persvoorlichter van NSC benadrukt dat zij achter de afspraken staat zoals die aan de formatietafel zijn gemaakt.
Mijnbouwminister Sophie Hermans, die tot ongenoegen van de oppositie niet bij het debat is, zei eerder al dat zij de zorgen in Groningen begrijpt. Maar zij wees ook op het belang van leveringszekerheid, een argument waarvan de parlementaire-enquêtecommissie die de gaswinning onderzocht overigens concludeerde dat dit door de jaren heen steevast als „rookgordijn” werd gebruikt om commerciële belangen boven die van Groningers te kunnen stellen.