Binnenland

OM wil klimaatactivisten vervolgen voor blokkeren A10

Het Openbaar Ministerie wil dertien klimaatactivisten strafrechtelijk vervolgen voor het blokkeren van de A10, de ringweg van Amsterdam. Volgens het parket in Amsterdam hebben ze gevaar op de weg veroorzaakt aan het begin van de blokkades, die het werk waren van actiegroep Extinction Rebellion (XR). Het is de eerste keer dat het OM om deze reden XR-aanhangers vervolgt, bevestigt een woordvoerder van het parket.

ANP
10 September 2024 15:15Gewijzigd op 10 September 2024 16:01

De mensen die het OM voor de rechter wil brengen, waren bestuurders en huurders van de auto’s waarmee het verkeer werd stilgezet. Vier van hen waren volgens het OM betrokken bij twee van dit soort blokkades. De verdachten zijn zeven vrouwen en zes mannen van 26 tot 79 jaar. Vier van hen komen uit Amsterdam en twee uit Den Haag. De andere wonen in Beekbergen, Leusden, Leeuwarden, Maastricht, Olst, Velp en Wintelre.

De blokkades vormden het begin van demonstraties op de snelweg in februari, maart en april van dit jaar. Met de acties richtte XR zich tegen het investeringsbeleid van ING, dat volgens de activisten alle banden moet verbreken met bedrijven die zich bezighouden met fossiele brandstoffen. Voor de A10 was gekozen, omdat aan de snelweg het voormalige hoofdkantoor van de bank staat. ING zit al jaren niet meer in het pand, dat onder meer ‘de poenschoen’ wordt genoemd, maar de actiegroep zag het gebouw als „symbool voor miljarden aan fossiele investeringen”.

Een datum voor de zitting is nog niet bekend. Het OM heeft wel de verdachten „geïnformeerd over de voorgenomen vervolging en verzocht onderzoekswensen kenbaar te maken”.

Het OM maakt onderscheid tussen de activisten die het verkeer stilzetten en de mensen die daarna aan de demonstratie deelnamen. „Door bewust file te creëren hebben zij gevaar veroorzaakt. Dat geldt niet voor degenen die daarna de snelweg op zijn gegaan, want het verkeer stond toen al stil”, legt de woordvoerder uit.

Ongelukken zijn niet gebeurd op de dagen waarop XR actievoerde op de ringweg. Volgens de woordvoerder van het OM had dat echter wel kunnen gebeuren. „Voor de gevaarzetting maakt dat geen verschil.” In de ogen van de aanklagers zijn bestuurders, huurders en passagiers van de auto’s die het verkeer tot stilstand lieten komen allemaal even schuldig. „Ze hebben het samen gedaan, juridisch gezien is dat medeplegen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer