Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en dat zorgt voor steeds hogere prijzen. Het effect van die schaarste is volgens de bank dit en volgend jaar veel groter geworden.
In heel 2024 stijgen de huizenprijzen gemiddeld 9,1 procent, denken de onderzoekers van de Rabobank. Eerder gingen ze nog uit van 6,7 procent duurdere huizen dit jaar. Voor volgend jaar stelt de bank de verwachte prijsstijging ook sterk naar boven bij. Kenners denken niet langer dat de prijzen met 5,2 procent stijgen, maar met 10,7 procent.
De afgelopen tijd zorgden hogere lonen in Nederland ervoor dat de huizenprijzen stegen, omdat mensen zo een hogere hypotheek konden afsluiten en meer konden bieden op een woning. Maar op den duur wordt het steeds moeilijker om een eigen huis te kunnen betalen, verwacht de Rabobank. Naar verwachting stijgen salarissen namelijk niet zo hard als de huizenprijzen en de kosten voor een hypotheek.
Woningmarkteconoom Carola de Groot van de Rabobank denkt dat de vraag naar koopwoningen uiteindelijk minder wordt, doordat steeds minder mensen ze kunnen betalen. Maar voorlopig hebben woningzoekers nog te maken met „stevige prijsstijgingen”.
Dat zorgt er ook voor dat mensen vaker zoeken buiten hun eigen stad, als de prijzen daar te hoog zijn. „Huizenkopers laten hun locatiekeuze namelijk deels afhangen van de prijs van de plek. Onder invloed van de hoge en stevig stijgende huizenprijzen in het stedelijke gebied van de Randstad nam de trek uit de stad lange tijd toe. Maar toen de prijzen gingen dalen, stokte deze trend weer”, zegt De Groot. „Nu de huizenprijzen weer hard stijgen en de prijspremie voor een koophuis in de noordelijke steden van de Randstad bovendien weer oploopt, denken we dat de trek uit de eigen stad langzaam maar zeker weer toeneemt.”
Volgend jaar stijgen de huizenprijzen het sterkst in Zuid-Limburg en het noordoosten van het land, verwacht de Rabobank.