Veldkamp: hulp aan oppositieleider Venezuela uitzonderlijk
Dat Nederland onderdak heeft geboden aan de Venezolaanse oppositieleider Edmundo González Urrutia is uitzonderlijk, zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken. Het komt zelden voor dat Nederland zich op deze manier mengt in politiek van een ander land. In dit geval speelt mee dat Venezuela buurland is van Nederland, via de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, aldus de bewindsman.
Veldkamp kreeg eind juli, vlak na de verkiezingen in Venezuela, het „dringende verzoek” van González om onderdak op de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Caracas. „In dit bijzondere geval heb ik die willen geven.” González vreesde voor politieke vervolging. De zittende president Maduro heeft volgens de Venezolaanse kiesraad de verkiezingen gewonnen. Daar is geen bewijs voor overlegd, terwijl de oppositie wel bewijs zou hebben dat Maduro juist verloren heeft. Westerse overheden erkennen de uitslag van de verkiezingen niet.
In Venezuela zijn protesten ontstaan tegen Maduro, die aan de macht probeert te blijven. De autoriteiten hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen oppositiepolitici, onder wie González. Veldkamp geeft aan niet te weten waarom de oppositieleider specifiek bij Nederland aanklopte. Nederland heeft wel een „actieve houding jegens het democratisch proces”, aldus de minister. En via de eilanden is ons koninkrijk ook buurland van Venezuela, wat Veldkamp „zeker meegewogen” heeft.
„De eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao liggen heel dicht bij de Venezolaanse kust. Ze hebben al jarenlang last van de situatie in Venezuela. Door de repressie, door het regime, maar ook door het zeer slechte economisch beleid.” Veldkamp heeft in juli al contact gehad met de premiers van Aruba en Curaçao. „Zij dragen dit besluit.”
Inmiddels is González aangekomen in Spanje, waar hij politiek asiel zal krijgen. Toen González aangaf te willen vertrekken, is Veldkamp met hem in gesprek gegaan. „Ik heb willen weten wat zijn overwegingen waren”, aldus de bewindsman. „González meent daadwerkelijk dat hij ook bijdrage aan de oppositie kan leveren vanuit het buitenland.”
Veldkamp heeft het verzoek van González van eind juli „in kleine kring” in het kabinet besproken. Toen de Venezolaanse politicus onderweg was naar Spanje kon Veldkamp pas bekendmaken dat González meer dan een maand in de Nederlandse residentie heeft gezeten. Hij heeft sindsdien helemaal geen contact gehad met de Venezolaanse autoriteiten.