MIVD waarschuwt voor hackers van Russische geheime dienst
De militaire inlichtingendienst MIVD waarschuwt dat hackers van de Russische militaire geheime dienst GROe proberen om westerse hulp aan Oekraïne in beeld te krijgen en te verhinderen. De operaties van de GROe-eenheid 29155 zijn vooral gericht op overheden en vitale infrastructuur. Samen met de Verenigde Staten en inlichtingendiensten van andere landen stuurt de MIVD een waarschuwing naar buiten, met een advies over hoe landen hiermee om kunnen gaan.
De directeur van de MIVD, Peter Reesink, zegt dat Nederland tot dusver nog geen doelwit is geweest van de hackersgroep. „Ze zijn gericht op de logistieke sector in landen die hulp aan Oekraïne leveren of daar een rol in hebben. En Nederland is een belangrijk doorvoerland”, zegt hij.
Het komt niet vaak voor dat de MIVD de informatie die de dienst heeft vergaard openbaar maakt. Defensieminister Ruben Brekelmans hoopt dat landen zich beter kunnen wapenen tegen „deze ingrijpende aanvallen en spionage” door te delen hoe ze te werk gaan. „Niet alleen overheden, maar juist ook fabrikanten en leveranciers van militaire middelen voor Oekraïne.”
GROe-eenheid 29155 probeert volgens de westerse inlichtingendiensten zicht te krijgen op militaire verplaatsingen en wapenleveranties aan Oekraïne. Verschillende landen hebben de groep in verband gebracht met de vergiftiging van Sergej Skripal in 2018, een voormalig officier van de GROe.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt in een verklaring aanklachten ingediend te hebben tegen zes hackers. Vijf van hen zouden voor de GROe-eenheid gewerkt hebben, een zesde was een burger. Ze zouden in aanloop naar de invasie van Oekraïne geprobeerd hebben om in te breken in computers die door de Oekraïense overheid gebruikt worden. Ze zouden ook later nog allerlei systemen hebben willen kraken.
Volgens de Amerikanen probeerden de hackers met hun operatie WhisperGate systemen aan te vallen in 26 NAVO-landen, waaronder de VS. WhisperGate is de naam waaronder de software bekendstaat die ze daarvoor gebruikten.
Aan de tegenoperatie Toy Soldier hebben volgens de VS diensten uit tien landen samengewerkt. Het gaat ook om diensten uit Australië, Canada, Duitsland, Estland, Letland, Oekraïne, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk. Estland meldt drie GROe-officieren als verdachte aangemerkt te hebben.