Onderwijsorganisaties voeren actie tegen ‘slopende’ bezuinigingen
Vakbonden, koepelorganisaties, academici en studenten voeren maandag in Utrecht actie tegen voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Ze stellen dat het nieuwe kabinet het hoger onderwijs dreigt te „slopen” met een bezuiniging van circa een miljard euro per jaar en willen zich daar vanaf 11.00 uur tegen uitspreken op het Domplein. Het protest wordt gehouden tijdens de jaarlijkse Alternatieve Opening van het Academisch Jaar.
De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil een omvangrijk pakket aan bezuinigingen doorvoeren in de sector. Zo wordt het fonds voor onderzoek en wetenschap met meer dan een miljard euro gekort en willen de partijen sectorplannen die tot een hogere kwaliteit moesten leiden wegbezuinigen. Van dit geld betalen instellingen onder meer onderzoeksfaciliteiten en het salaris van 1200 vaste medewerkers. Verder moeten de invoering van een langstudeerboete van 3000 euro en een forse vermindering van het aantal internationale studenten honderden miljoenen euro’s per jaar opleveren. Een andere bezuiniging waarvan het hoger onderwijs een klap verwacht, is het „uitfaseren” van het Groeifonds, dat bestaat om Nederland innovatiever en concurrerender te maken.
Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL), een van de organisaties die meedoen aan het protest, vindt dat de coalitie „de toekomst van jongeren in ons land op het spel zet”. De Algemene Onderwijsbond (AOb) waarschuwt voor tekorten op de arbeidsmarkt als de bezuinigingen doorgaan. „Zonder professionals geen energietransitie, zonder juristen geen rechtspraak, zonder historici geen toekomstvisie”, stelt voorzitter Tamar van Gelder.
Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) noemde de bezuinigingen eerder „best pijnlijk”, maar volgens hem en de rest van het kabinet zijn ze noodzakelijk om de financiën op orde te houden.