Kabinet schuift WAO–probleem voor zich uit
Het kabinet heeft vrijdag wederom een besluit over de nieuwe, strengere WAO voor zich uitgeschoven. Minister Brinkhorst van Economische Zaken stelde na afloop van de ministerraad dat dinsdag nog met verzekeraars, werkgevers en de vakbeweging wordt gesproken. Struikelblok vormt de bekostiging van de verzekeringen voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten.
Minister De Geus van Sociale Zaken stelde dat er nader beraad nodig is om een nieuwe, goede WAO te krijgen. Een maand geleden ontstond een probleem omdat uitkeringsinstantie UWV aangaf niet op tijd klaar te zijn voor het nieuwe WAO–stelsel dat volgend jaar moet ingaan. Sindsdien pleiten onder meer de sociale partners ervoor de uitkeringen voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten over te laten aan particuliere verzekeraars.
Minister–president Balkenende constateerde dat de laatste tijd sprake is geweest van „tendensen" richting een private uitvoering. Zo klonk vooral vanuit regeringspartij D66 de laatste tijd een steeds luidere roep om een private uitvoering. De premier ontkende echter dat er verdeeldheid is in het kabinet over de nieuwe WAO.
Volgens de premier worden nog alle facetten van de nieuwe Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) afgewogen. Bij de besluitvorming zal de factor tijd een belangrijke rol spelen. Er wordt gevreesd dat de nieuwe wet niet op tijd kan worden aangepast voor een private uitvoering per 1 januari 2006.
Bovendien zou een private uitvoering duurder zijn dan een publieke. Volgens schattingen zouden de extra kosten 4 tot 6 miljard euro bedragen. Verzekeraars hebben namelijk in tegenstelling tot het UWV geen WAO–fonds achter de hand en moeten helemaal vanaf nul beginnen met hun financiering.
In het nieuwe WAO–stelsel krijgen alleen volledig arbeidsongeschikten nog een uitkering. Daardoor ontvangen werknemers die voor minder dan 80 procent zijn afgekeurd, in principe alleen nog een aanvulling op hun salaris voor dat deel dat ze niet kunnen werken. De bedoeling was zowel private verzekeraars als het UWV die loonaanvulling te laten regelen, zodat er concurrentie in de markt ontstaat en de premies voor werkgevers omlaag gaan.