Bij het Airborne Museum in Oosterbeek is vrijdagochtend een nieuw monument onthuld voor de geallieerde militairen die tijdens operatie Market Garden zijn omgekomen. Vorig jaar maart werd het oorspronkelijke Aircrew-monument gestolen en de dieven zijn nog steeds niet gepakt. De onthulling van het vernieuwde monument gebeurde tijdens de aftrap van de tachtigste Airborne-maand.
Het monument dat vrijdag werd gepresenteerd lijkt op het beeld dat eerder gestolen werd. Het is opnieuw een beeld van een bronzen adelaar op een verhoging. Bij het nieuwe monument wordt het plateau waarop de vogel staat vastgehouden door mensenhanden. Het is gemaakt door kunstenaar Jeanette Jansen.
Ook werd een ander „minimonument” onthuld, namelijk een putdeksel. Deze staat volgens de burgemeester van Renkum Agnes Schaap symbool voor de wederopbouw. Bij het herstel na de oorlog werden onder meer riolen aangelegd. „We staan niet stil bij hoe de wederopbouw is gegaan, net als dat we niet stilstaan bij hoe riolering werkt, terwijl we de putdeksels wel steeds tegenkomen”, aldus Schaap. Zij benadrukte hierbij dat de welvaart en vrede die wij nu ervaren niet vanzelfsprekend zijn. De komende tijd verschijnen er 44 Airborne-putdeksels in Renkum. Wandelaars die meedoen aan de Airborne-wandeltocht op 7 september lopen langs of zelfs over de „minimonumentjes”.
Onder anderen de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en verschillende kinderburgemeesters waren aanwezig bij de aftrap van de Airborne-maand, waarin de Slag om Arnhem centraal staat. Deze slag maakte deel uit van operatie Market Garden. Dit geallieerde bevrijdingsoffensief probeerde in september 1944 bruggen in Nederland in handen te krijgen om zo te kunnen doorstoten naar Duitsland. Maar het lukte de geallieerden niet om de Rijnbrug in Arnhem te veroveren. Daarbij vielen veel doden.