Minister houdt voorlopig vast aan bestaand stikstofmodel
Landbouwminister Femke Wiersma houdt voorlopig vast aan stikstofmodel Aerius en de ‘ondergrens’ van stikstofuitstoot die dat model met zich meebrengt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiersma dat ze toe wil naar een systeem dat vergunningen verleent op basis van stikstofuitstoot, niet de hoeveelheid stikstof die neerslaat op kwetsbare natuur.
„Dit pak ik met voorrang op, maar het ontwikkelen van een dergelijke systematiek kost tijd”, schrijft Wiersma over het invoeren van een systeem op basis van uitstoot. „In de tussentijd zullen we moeten blijven werken met modellen en Aerius is op dit moment het beste beschikbare rekeninstrument voor toestemmingverlening.”
Er gaan al langer stemmen op om een hogere drempel in te voeren, zodat verwaarloosbare stikstofneerslag kan worden genegeerd. Onderzoekers van TNO en de Universiteit van Amsterdam bevestigden woensdag dat de ondergrens van 0,005 mol per hectare per jaar die Aerius gebruikt niet wetenschappelijk onderbouwd is. Maar een alternatief dat wel onderbouwd is, hadden ze niet. Daarvoor zijn meer gegevens nodig, schrijven de onderzoekers.
Het is onduidelijk hoelang een nieuw onderzoek zou duren om tot een goede ondergrens te komen. Bovendien weten de onderzoekers ook niet of het resultaat bruikbaar zou zijn, „gezien de complexiteit van het vraagstuk”. Desondanks wil Wiersma door met het onderzoek naar een hogere ondergrens.