Helft WAO’ers goedgekeurd bij herkeuring
Ongeveer de helft van de eerste WAO’ers die onlangs op grond van de nieuwe, strengere criteria een herkeuring hebben ondergaan, is deels of geheel goedgekeurd. Hun uitkering zal worden stopgezet en ze worden „weer op het spoor naar werk gezet", aldus een woordvoerder van minister De Geus van Sociale Zaken donderdag.
De Geus is zeer enthousiast over de resultaten van de eerste herkeuringen van uitkeringsinstantie UWV. Enige kanttekening is dat het UWV is begonnen met de WAO’ers die het kansrijkst waren voor goedkeuring. Desondanks denkt een woordvoerder van de uitkeringsinstantie dat ook voor alle WAO’ers een geheel of gedeeltelijk lagere uitkering kan gaan gelden.
Inmiddels zijn 19.000 arbeidsongeschikten herkeurd van de in totaal 325.000 die daarvoor in aanmerking komen. Van hen zijn 10.000 WAO’ers, van wie de helft deels of geheel is goedgekeurd. De andere 9000 zijn jonggehandicapten. Van deze groep kan 5 procent weer aan het werk. In totaal zullen volgens het UWV ongeveer 50.000 jonggehandicapten worden opgeroepen.
Gemiddeld genomen is daarmee circa 30 procent van herkeurde arbeidsongeschikten (deels) goedgekeurd. Het streven van de totale herbeoordelingsoperatie moet er volgens Sociale Zaken toe leiden dat van een kwart van de groep van ongeveer 300.000 de uitkering wordt verlaagd of beëindigd. Volgens het UWV wordt dat percentage in ieder geval gehaald.
Volgens het ministerie is er nauwelijks protest onder de WAO’ers die tot nog toe te horen hebben gekregen dat ze geen recht meer hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De Geus ging er eerder van uit dat een kwart van de hergekeurde mensen weer aan het werk zou kunnen. WAO’ers ouder dan 50 jaar, hoeven niet opnieuw gekeurd te worden.
Volgens de vakbonden zijn WAO’ers wel degelijk geraakt door de herkeuringen. „De minister noemt het resultaat om van te dromen, voor veel WAO’ers voelt het als een nachtmerrie. De Geus kan pas de loftrompet steken als de getroffen WAO’ers weer aan het werk geholpen zijn. Op dat punt blijft het nog oorverdovend stil", zegt FNV–bestuurder T. Heerts. Ook volgens CNV–voorzitter D. Terpstra „juicht De Geus te vroeg. Deze mensen verliezen hun uitkering, zonder dat duidelijk is of zij daadwerkelijk weer aan de slag kunnen".