PolitiekSerie Nieuw in de Kamer
Ex-stadsbakker Kisteman: Ik wil de stem worden van ondernemers

Een jaar geleden bakte VVD’er Arend Kisteman (40) brood in zijn bakkerij. Nu zit de gereformeerd vrijgemaakt opgegroeide Zwollenaar elke dag met zijn neus in de Haagse politiek. „Ik wil de stem worden van ondernemers.”

Arend Kisteman (VVD) legt de eed af tijdens de beediging van de nieuwe leden van de Tweede Kamer. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Arend Kisteman (VVD) legt de eed af tijdens de beediging van de nieuwe leden van de Tweede Kamer. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Langzaam maar zeker krijgen steeds meer Zwollenaren in de gaten dat ‘hun’ bakker aan iets nieuws is begonnen. „Mijn vrouw had toevallig van de week nog een gesprek met iemand”, glimlacht VVD-Kamerlid Kisteman. „Tsjoh, jouw man is niet zo heel veel thuis, hè?” Zij: „Nee, hij zit in Den Haag.” „Oh. Wat doet hij in Den Haag dan?”

Kisteman kan er smakelijk om lachen. „Voor Zwollenaren ben ik de bakker die de Kamer is ingegaan. Dat vinden ze erg leuk. Ik krijg zelden vragen over politieke dilemma’s. Wel vragen ze bijvoorbeeld als het hoofdlijnenakkoord af is: „Hoe verloopt zo’n fractievergadering als de VVD het akkoord bespreekt? Luisteren ze ook naar jou?”

„Qua werkdruk vind ik het ondernemerschap zwaarder dan wat ik nu doe” - Arend Kisteman, VVD-Kamerlid

Een eigen bakkerij −”De Stadsbakker”, twintig man personeel− was voor Kisteman een jeugddroom. De laatste jaren combineerde hij het bakken met het voorzitterschap van de branchevereniging voor ambachtelijke bakkers. ’s Ochtends in de bakkerij, ’s middags het andere werk.

„Qua werkdruk vind ik het ondernemerschap zwaarder dan wat ik nu doe”, zegt Kisteman. „Iedere 24e van de maand moeten de lonen betaald worden. Je moet er elke dag weer voor zorgen dat de omzet binnenkomt. Facturen moeten betaald worden. Personeel kan zich ziek melden. Uiteindelijk moet de productie toch geklaard worden, want de klant heeft besteld.”

Arend Kisteman is een van de 58 Kamerleden die op hun eerste dag als volksvertegenwoordiger de eed aflegden. Hij is lid van de Nederlandse Gereformeerde Kerken. beeld Dirk Hol

Kistemans vader komt uit een boerenfamilie uit Rouveen. Hij werkte als intern controleur bij een bank. Moeder Kisteman komt uit Enschede. „Mijn vader was altijd vroeg de deur uit. Petje af voor hoe hij meer dan een jaar elke dag heen en weer reed van Zwolle naar Rotterdam voor zijn werk. Mijn moeder is altijd thuis geweest voor het gezin. Als ik ’s middags uit school kwam, zorgde ze voor een kopje thee.”

Kisteman is een van de 58 Kamerleden die op hun eerste dag als volksvertegenwoordiger de eed aflegden. Het gezin waarin hij opgroeide, kerkte in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. Zowel de ochtend- als de middagdienst werd ’s zondags trouw bezocht. Kisteman is lid van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). Ook liet hij zijn kinderen dopen.

Politiek dier

Als tiener was Kisteman allesbehalve een politiek dier. Hij stemde net als zijn ouders op de CU. Toen hij zijn eigen bakkerij begon, koos hij voor de VVD. Kistemans interesse in politiek is ontstaan toen hij voorzitter was van de bakkersbranche. Na de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis had hij veel contact met politieke partijen en ministers over steunregelingen van de overheid. Sindsdien overwoog Kisteman na zijn voorzitterschap politicus te worden. Door de val van Rutte IV kwam alles in een stroomversnelling.

„Als iemand in de Kamer zegt ”Postwet”, moet iedereen weten: daarvoor moet je bij Arend zijn” - Arend Kisteman, VVD-Kamerlid

„Ik ben de politiek ingegaan voor de ondernemers”, zegt Kisteman. „Ik snap hen gewoon. Ik bezoek veel ondernemers. Het eerste halfuur van het gesprek kan ik overslaan. Ik snap wel wat hun problemen zijn; ik begrijp hun manier van denken. Daarvoor ben ik naar Den Haag gekomen. Ik wil de stem worden van de ondernemers.”

Volgens de VVD’er kan dat „heel goed” met de huidige coalitie. Hij staat pragmatisch tegenover de kabinetsdeelname van de PVV. „Het is heel fijn dat we bij de formatie lastenverzwaring voor het mkb en bedrijfsleven deels konden terugdraaien. Dat staat zwart-op-wit in het hoofdlijnenakkoord.”

Naast het behartigen van de belangen van ondernemers en het terugdraaien van de regeldruk voor het mkb, gaat Kisteman aan de slag met de Postwet. „Toen ik de postmarkt in mijn portefeuille kreeg, dacht ik even: wat moet ik hiermee? Dit is zeker zo’n portefeuille die even gedumpt moest worden.” Inmiddels heeft hij zich er enorm in verdiept. „Wij willen als VVD eigenaar worden op dit dossier. Als iemand in de Kamer zegt ”Postwet”, moet iedereen weten: daarvoor moet je bij Arend zijn.”

Voor Kisteman is zijn Kamerlidmaatschap geslaagd als de VVD aan het einde van deze kabinetsperiode zou vragen of hij nog vier jaar wil doorgaan. En als hij dingen voor elkaar heeft gekregen op het gebied van regeldruk, mkb-financiering en de Postwet. „Ik hoop dat mensen in het land mij zien als het Kamerlid voor de ondernemers.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer