UMC St Radboud mag secretaresse ontslaan
Het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen mag een 36–jarige secretaresse ontslaan. De kantonrechter in Arnhem acht het aannemelijk dat deze vrouw of een vriend van haar minstens drie lasterlijke e–mails heeft gestuurd aan een 53–jarige hoogleraar, met wie zij een buitenechtelijke relatie zou hebben gehad.
Dat blijkt uit een uitspraak die donderdag is gedaan in het opmerkelijke conflict tussen de professor en de secretaresse. De hoogleraar, hoofd van een afdeling van het UMC, ontving vorige zomer 26 e–mails van hem onbekende personen. In de mails wordt beweerd dat de hoogleraar, die met kinderen werkt, pedofiel is. Ook zou hij zich hebben aangeboden op homo–sites. Verschillende mails zijn ook verzonden aan familieleden en media. De professor ontkent dat hij een buitenechtelijke relatie met de vrouw heeft gehad.
De stroom e–mails is op gang gekomen, nadat de secretaresse volgens eigen zeggen de relatie had verbroken. Ze zou de relatie kunnen bewijzen met een aantal sms–berichten die de verliefde professor haar stuurde. Zij stelt dat zij de e–mails niet heeft verstuurd. Volgens haar kon iedereen via een intern netwerk gebruik maken van haar e–mailadres.
Maar de kantonrechter meent dat van twee berichten vaststaat dat de vrouw die heeft verzonden. Een derde bericht is volgens de kantonrechter door een vriend verzonden. Van alle berichten is duidelijk dat ze bedoeld zijn om de hoogleraar te belagen door bij de afzenders aanwezige kennis over zijn privé–leven te verspreiden, aldus de rechtbank.
Het conflict tussen de hoogleraar en de secretaresse is met haar ontslag niet afgelopen. De vrouw eist een ton schadevergoeding van het UMC wegens aantasting van haar goede naam. Bovendien wil zij een ontslagvergoeding, waarvan de kantonrechter de hoogte zal moeten bepalen.
De belaagde professor heeft aangifte tegen de vrouw gedaan wegens elektronische stalking. Justitie in Arnhem onderzoekt deze nieuwe vorm van misdaad nog. Mogelijk leidt dat onderzoek tot een strafzaak. De advocaten van de secretaresse, onder wie de bekende strafpleiter Gerard Spong, zien zo’n zaak met vertrouwen tegemoet. Volgens hen zijn meer dan genoeg bewijzen dat de professor veel meer verhoudingen heeft gehad. Al die minnaressen zouden een motief voor wraak kunnen hebben, aldus de raadslieden.