Rapport: geen structurele desinformatie bij Europese verkiezingen
Een maandag gepubliceerd EU-rapport stelt vast dat er „geen grote of structurele problemen” rond de verspreiding van desinformatie zijn geweest bij de Europese verkiezingen van vorige maand.
Voor dergelijke problemen had de Europese Commissie op voorhand wel gewaarschuwd. Daarom werden allerlei voorzorgsmaatregelen genomen. Zo verspreidde de Europese Commissie richtlijnen hoe grote platforms vlot konden omgaan met mogelijke krachten die de verkiezingen zouden willen manipuleren.
Bewijs of de richtlijnen hebben geholpen is er niet, maar de samenstellers van het rapport vermoeden van wel. Het rapport stelt ook vast dat de Europese toezichthouders goed hebben samengewerkt bij het signaleren van opzettelijke onjuiste informatie. Ook dit kan hebben bijgedragen aan de goed verlopen verkiezingen.
Het rapport is opgesteld door de in februari opgerichte Europese Raad voor Digitale Diensten. Die raad bestaat uit digitale toezichthouders uit de 27 EU-landen en wordt voorgezeten door de Europese Commissie. De oprichting van de raad hing samen met de Europese wet op de digitale diensten (DSA), die in februari volledig van kracht werd. De DSA dwingt platforms als X, Instagram en Facebook toezicht te houden op de inhoud van hun sites, zodat er geen nepnieuws wordt verspreid of mensen er haatzaaien. De Europese Commissie heeft sinds februari al heel wat kritische vragen gesteld aan grote platforms om ervoor te zorgen dat ze zich aan deze Europese wet houden.