Binnenland

Aantal stemmers Zwols referendum loopt op

Het aantal uitgebrachte stemmen voor het raadgevend referendum over een gokhal in Zwolle loopt gestaag op. Rond het middaguur meldde de gemeente dat ruim 10.000 mensen hun stem hadden uitgebracht. Bij enkele stembureaus neemt de drukte inmiddels toe.

2 March 2005 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:17

Inwoners van de gemeente mogen zich uitspreken voor of tegen de komst van een gokhal in het nieuwe stadion van voetbalclub FC Zwolle. In Zwolle staat nu een gokhal met 55 speelplaatsen in de binnenstad. Een nieuwe verordening moet een hal met vierhonderd speelplaatsen bij het nieuwe stadion mogelijk maken. Zonder deze gokhal wordt de bouw van het stadion waarschijnlijk afgeblazen.

Bij stembureau 5, in het district achter het stadion van FC Zwolle, is de opkomst hoger dan tijdens politieke verkiezingen. „Normaal ligt de opkomst hier lager dan gemiddeld. De opkomst is nu juist veel hoger, terwijl we de meeste stemmers vanaf vijf uur verwachten”, aldus de voorzitter.

Bij het mobiele stembureau, dat voornamelijk langs verzorgingshuizen rijdt, is juist een beduidend lagere opkomst te merken, meldt de voorman van dit bureau. „We zitten nog niet eens op eenvijfde van wat we normaal aan opkomst hebben. Het leeft duidelijk minder bij de ouderen”.

Bij de stembureaus zijn weinig geluiden te horen van voor– of tegenstanders van de gokhal. Wel werd bij een stembureau in de wijk Assendorp de lokale radiozender uitgezet. „Er was een promotiespotje dat ging over de gokhal. Ik heb onmiddellijk verzocht de radio uit te zetten, want we willen de stemmers niet beïnvloeden”, aldus de voorzitter van dat stembureau.

Bezorgde burgers hebben met steun van een aantal kerken het referendum aangevraagd omdat ze vrezen dat het aantal gokverslaafden zal toenemen. Ze moeten een meerderheid van minimaal 26.000 stemmers bij elkaar krijgen om de gemeenteraad te dwingen haar verordeningswijziging te heroverwegen. De raad mag dat advies echter alsnog naast zich neer leggen.

De gokhal is nodig om de financiering van het stadion rond te krijgen. Gemeentelijke steun van ruim 10 miljoen euro in de infrastructuur rond het stadion leidde eerder tot een afgewezen aanvraag voor een referendum. Drie gemeenteraadsleden die zich achter dat plan schaarden, werden in september 2003 met de dood bedreigd. Drie mannen werden hiervoor uiteindelijk opgepakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer