Maastricht zet eerste stap naar wietboulevard
Het college van burgemeester en wethouders van Maastricht stelt donderdag in de gemeenteraad voor het eerst een voorstel ter discussie om te komen tot een wietboulevard.
Daarin stelt het college voor gesprekken te beginnen met de omliggende gemeenten, ook in België, om binnen drie tot vijf jaar twee of drie locaties aan de randen van Maastricht voor coffeeshops toe te staan. Dat heeft burgemeester G. Leers van Maastricht dinsdag bekendgemaakt.
In het voorstel geeft het college de omliggende gemeenten de keuze om aan de wietboulevard mee te werken, of anders coffeeshops op hun grondgebied toe te staan. Maastricht wil nog maar zes of zeven shops op eigen gebied, genoeg voor de eigen behoefte. Maastricht telt nu achttien shops, het teveel moet richting de Belgische grens. Er komt een veiling, waarbij geschikte locaties, bijvoorbeeld aan de A2, verkocht worden aan de hoogste bieder. Op die manier betalen de geïnteresseerden zelf voor verhuizing en nieuwbouw, aldus Leers.
Rond april moet er een intergemeentelijk ’wietcongres’ komen waarbij de raden van de betrokken gemeenten met elkaar praten over de wietboulevard, maakte Leers bekend. Dan moet blijken of de andere gemeenten aan de Maastrichtse plannen willen meewerken.
Leers liet vooraf al weten het niet te accepteren als de gemeenten Maastricht ook in de toekomst laten opdraaien voor de drugsoverlast. „We moeten samen een oplossing verzinnen”, aldus Leers. „Willen ze dat niet, dan gooien we hier de poorten rond Maastricht dicht en gaan we terug naar zes of zeven shops.” De gemeenten moeten dan maar een coffeeshop op hun grondgebied toestaan, vindt Leers.
Het Maastrichtse college denkt aan twee of drie locaties voor telkens twee of drie coffeeshops, omheind door hekken en met camera’s bewaakt. Volgens Leers hebben de bestuurders van de omringende gemeenten wel oren naar dit voorstel. „Maar hoe het politiek uitpakt, is afwachten”, aldus Leers.
Maastricht is verder van plan samen met de politie de overlast door criminelen en drugstoeristen (nu 4000 per dag) rond de resterende coffeeshops in de binnenstad terugdringen. Deze coffeeshops in de binnenstad laten dan alleen mensen met een pasje binnen. Daarover is al een akkoord gesloten met de vereniging van coffeeshophouders. Dat pasje wordt door de shops zelf uitgereikt, zodat ze weten wat ze aan klanten binnenkrijgen, aldus Leers. En mogelijk komt daar het „pasje van Donner” nog bovenop, waarbij alleen Nederlanders toegang krijgen tot de shops.