Grenspark onder Weert uitgeroepen tot Biosfeergebied Unesco
Nederland en België hebben er samen een erkend ‘Biosfeergebied’ bij: het grensoverschrijdende park Kempen~Broek heeft die status gekregen van VN-organisatie Unesco. Het gebied ligt ten zuiden van Weert en strekt zich vooral uit over Nederlands en Belgisch Limburg. Een kleiner deel ligt in Noord-Brabant.
In Biosfeergebieden draait alles om vrijwillige samenwerking. Unesco omschrijft ze als „proeftuinen voor duurzame ontwikkeling”. Het nieuwe label betekent niet zozeer dat de natuur daar nu strikter wordt beschermd.
Het idee achter deze gebieden is om er te „onderzoeken hoe mens en natuur ook in de toekomst in evenwicht kunnen samenleven”. Wereldwijd zijn er al 739 Biosfeergebieden. Nederland telde er tot dusver één: het cultuurlandschap van de Maasheggen, op de grens van Brabant en Limburg.
Kempen~Broek is een lappendeken van verschillende landschappen: bos, hei, beken en moerassen worden afgewisseld door akkers en graslanden. „Het Kempen~Broek is relatief onbekend, wat gezien de waardevolle natuur eigenlijk verrassend is”, zegt ARK Rewilding. Die organisatie is op grote schaal in het gebied actief met het herstellen van ecosystemen. Dat gebeurt onder meer door gebieden beter met elkaar te verbinden en te vergroten met grondaankopen voor natuurontwikkeling. Volgens ARK wordt het gebied door de verkregen status ook meteen een „sterk merk”.