Kerk & religieRestauratie afgerond
Fotoserie: de kansel van de Grote Kerk in Zwolle staat er weer schitterend bij

De preekstoel én kerkbanken van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle staan er weer prachtig bij. Dinsdagmiddag werd de restauratie ervan afgerond met een „feestelijke borrel”.

Redactie kerk
Midden in de Grote Kerk van Zwolle staat een van de grootste kansels van Nederland, gebouwd door Adam Straes tussen 1617 en 1622.  beeld André Dorst
Midden in de Grote Kerk van Zwolle staat een van de grootste kansels van Nederland, gebouwd door Adam Straes tussen 1617 en 1622.  beeld André Dorst

De Grote Kerk in Zwolle wordt al enkele jaren gerestaureerd. De restauratie begon in 2021, na onderzoek door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dinsdag had de oplevering van de kansel en de kerkbanken plaats.

In de Grote Kerk staat de op een na grootste kansel van Nederland, vervaardigd door Adam Straes, tussen 1617 en 1622.

In de achterliggende tijd werkte restaurateur Maurice Steemers van Enkzicht Restauratieatelier aan het stabiliseren van de verzakkende preekstoel, het schoonmaken van de preekstoel en de dooptuin en het vastzetten van loszittende onderdelen. Daarnaast werkten restaurateurs van Hekkers & Van ’t Spijker aan de restauratie van de kerkbanken, waaronder die van de Latijnse School van Johan Cele. Alle banken werden zorgvuldig schoongemaakt en waar nodig hersteld.

Om de voltooiing van deze restauraties te vieren, had dinsdagmiddag een feestelijke borrel plaats. Directeur Coby Zandbergen presenteerde hierbij het Perspectief 2025-2029 en vertelde over de visie en doelstellingen voor de verdere ontwikkeling van Academiehuis Grote Kerk.

Zandbergen, in het persbericht waarin de afronding van de restauratie werd aangekondigd: „De uitdaging om deze 600 jaar oude monumentale stadskerk een nieuwe eigentijdse bestemming te geven, is met passie en professionaliteit opgepakt door bestuur, team en vrijwillige medewerkers: wij zijn er trots op steeds weer volgende stappen te kunnen zetten in het bereiken van dat perspectief.”

Stichting Academiehuis Zwolle heeft als doel „het algemeen belang te dienen door het bevorderen van de instandhouding van de Grote of Sint-Michaëlskerk in de stad Zwolle als pastoraal, diaconaal en liturgisch hart van en voor de stad en als sociaal en cultureel centrum in het middelpunt van de stad.”

De kerk wordt verhuurd voor een scala aan activiteiten. Maandelijks heeft een Michaëlsviering plaats, in de zomer zijn er de wekelijkse zomervespers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer