Gemeente in Anduze houdt tweetalige dienst met Nederlandse vakantiegangers
Meer dan veertig jaar hadden er ’s zomers in het Franse Anduze op zondagavond Nederlandstalige diensten plaats. Nu worden Nederlanders uitgenodigd voor een gecombineerde dienst met een Franse gemeente. „We willen de verbinding tussen christenen uit beide landen bevorderen.”
In 2009 bracht Dennis de Graaf (50) uit Bunschoten met zijn gezin voor het eerst de vakantie door in de Franse Cevennen. Op zondagavond bezochten ze de Nederlandse samenkomsten in de ”temple” van de gereformeerde kerk in Anduze, behorend tot de Union National des Églises Protestantes Réformées Évangéliques de France (Unepref).
De Graaf bewaart goede herinneringen aan deze „kerkmuur overstijgende” diensten. „Deze zijn eind jaren zeventig ontstaan. Er gingen onder andere hervormde en christelijke gereformeerde predikanten voor. We vonden het fijn dat we op zo’n 1200 kilometer van huis een dienst konden bezoeken en het was leuk om andere Nederlanders te ontmoeten. De laatste jaren varieerde het bezoekersaantal tussen de 80 en 120.”
De Graaf ging steeds meer houden van de streek en de bewoners. Nadat hij er een aantal jaren had gekampeerd, liet hij een vakantiewoning in Anduze bouwen. In 2017 nam hij met zijn vrouw Daniëlle de organisatie van de Nederlandse diensten over. Door onder meer de website kerkdienstinanduze.nl gaven ze die meer bekendheid.
In de zomer bezoekt het gezin De Graaf ook de ochtenddienst van de Unepref-gemeente, waaraan ds. Jean-Luc Blanc verbonden is. „Ik versta zelf redelijk Frans, maar voor degenen die dat minder beheersen is er gedurende een aantal weken in de zomer ook een Nederlandse vertaling van de liturgie en de preek beschikbaar. Sinds 2012 vertaalt Corine Bokhorst van Stichting Steun Gereformeerde Kerken in Frankrijk de preken die in de zomervakantie in Anduze en omstreken worden gehouden.”
Gastvrij
De Bunschotenaar ervoer het contact met de Franse gemeente als positief. „De diensten hebben een gereformeerde liturgie. Je vindt herkenning in het Woord van God en in de liederen. De kleine en kwetsbare Unepref-gemeenten in Frankrijk vinden het ook bemoedigend als er veel Nederlanders komen.”
Mede door de vertaling bezocht een toenemend aantal Nederlanders de afgelopen jaren de diensten van de Franse gemeente, die zestig tot tachtig lokale kerkgangers telt, vertelt De Graaf. „Er ontstonden ook andere initiatieven. Twee jaar geleden was er bijvoorbeeld een concert in een park in Anduze, waaraan zowel Franse als Nederlandse musici en zangers meewerkten. Daar kwamen ook mensen uit andere kerken in Anduze –baptisten en evangelischen– om samen God te aanbidden.”
Mooie herinneringen bewaart De Graaf ook aan de barbecue –de Fransen noemen dat ”grillade”– die de gemeente ’s zomers enkele keren organiseert. „Nederlanders worden daarvoor van harte uitgenodigd. De gemeente is heel gastvrij.”
„De kleine en kwetsbare Unepref-gemeenten in Frankrijk vinden het bemoedigend als er veel Nederlanders komen” - Dennis de Graaf, Nederlandse vakantieganger in Frankrijk
Waarom hebt u besloten de Nederlandse diensten nu te beëindigen?
„Beëindigen is een groot woord, maar we willen kijken of we de verbinding tussen Franse en Nederlandse christenen nog meer kunnen bevorderen. Daarom vragen we Nederlandse vakantiegangers naar de ochtenddienst van de Unepref-gemeente te komen. We willen die vanaf 21 juli gedurende vier weken als het ware integreren met de Nederlandse diensten. Dat gaat verder dan een Nederlandse vertaling op papier te bieden. Er worden bijvoorbeeld enkele Nederlandse liederen toegevoegd aan de liturgie. Mogelijk wordt er ook een keer een gebed uitgesproken of een preek gehouden in het Nederlands, met vertaling in het Frans.”
Hebt u ook overwogen vakantiegangers te stimuleren naar de ochtenddienst te komen en daarnaast alsnog een Nederlandstalige avonddienst te organiseren?
„We hebben er bewust voor gekozen om dat niet te doen, omdat we verwachten dat dat minder bijdraagt aan de onderlinge verbinding. De gezamenlijke diensten zijn een pilot, waar ook de Fransen enthousiast over zijn. Wel gaan we speciaal voor Nederlandse vakantiegangers in de regio twee keer op een donderdagochtend een hugenotenontbijt organiseren. Tijdens dat ontbijt zullen we iets vertellen over de historie van de streek, waar veel hugenoten vandaan komen. Ook organiseren we twee keer een hugenotenwandeling. We lopen dan de Peyremaleberg op en zullen daar een uiteenzetting geven over de historie, de vervolging van de hugenoten en wat de Heilige Geest in deze streek heeft gedaan.”