„Veroordeling dreigt voor onschuldigen in Nomadszaak
Als de rechtbank overgaat tot het veroordelen van de verdachten in de zaak rond de drie doodgeschoten Nomads, dan zullen er onschuldigen worden veroordeeld. De officier van justitie is er niet in geslaagd aan te tonen wie er daadwerkelijk betrokken is geweest bij de drievoudige liquidatie en dus strafrechtelijk blaam treft en wie niet.
Dat betoogden de advocaten J. Coumans en R. Lonterman dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam. Het monsterproces wordt deze week afgerond met de laatste pleidooien. Officier van justitie G. Oldekamp eiste onlangs tegen veertien van de vijftien verdachten – evenals de slachtoffers uit Limburg afkomstige Hell Angels – een levenslange gevangenisstraf.
Die eis is, volgens Lonterman, „volstrekt niet serieus te nemen". Volgens de raadsman heeft Oldekamp een „gekunstelde bewijsconstructie" gepresenteerd, „gevolgd door juridische hutspot, afgemaakt met een sausje van onderbuikgevoelens".
Het mag maatschappelijk onverteerbaar" zijn dat daders hun straf ontlopen, zei Lonterman, maar „er zou pas van echt onrecht sprake zijn in het geval onschuldigen zouden worden veroordeeld". Dat gevaar ligt in de zaak tegen de Nomads op de loer, meent hij. Volgens het openbaar ministerie zijn de drie slachtoffers doodgeschoten in het Nomadsclubhuis in Oirsbeek, in aanwezigheid van nagenoeg alle leden van de motorclub, tijdens de vergadering op de wekelijkse clubavond. Aan de moorden zou een clubbesluit zijn voorafgegaan.
Alle advocaten trekken die lezing van de gebeurtenissen in twijfel. Het lijvige dossier rond de zaak geeft volgens hen geen duidelijk beeld over het lot van de drie slachtoffers, laat staan over de mate waarin de hun verdachte ’broeders’ daarin de hand hebben gehad. Officier Oldekamp meent dat de veertien verdachten tot levenslang veroordeeld kunnen worden wegens het medeplegen van meervoudige moord.
Aanwezigheid alleen op de clubavond is voor medeplegen niet genoeg, zo pleitte Lonterman. Dat komt neer op omkering van de bewijslast, vindt hij. De verdachte moet dan bewijzen dat hij geen bijdrage heeft geleverd aan het misdrijf, ondanks het feit dat hij erbij was. Lonterman verwees naar de zeer recente veroordeling tot levenslange celstraf van drie zogeheten Outlaws (eveneens een motorclub) in België, wegens moord op een clubgenoot. Evenals de Nomads deden zij er tijdens hun proces het zwijgen toe. De hoofdverdachte in die zaak hield zijn rechters aan het slot van het proces voor dat er twee onschuldige mannen zijn veroordeeld. Over wie er dan wel schuld treft, hield hij zijn mond.
In de Nomadszaak doet de rechtbank uitspraak op 17 maart.