Binnenland

Organisaties: een ‘mooie’ en ‘waardige’ slavernijherdenking

Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) vindt dat het een „mooie herdenking” was van het slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. „Ik ben geroerd door de verschillende mensen die je ziet. De energie was goed, prachtige speeches, die raakten gewoon. Ik ben trots.”

ANP
1 July 2024 17:40

Vooraf was ophef ontstaan over de uitnodiging aan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma, om zijn opmerkingen over de slavernijherdenking in het verleden. Die uitnodiging werd later door NiNsee ingetrokken, omdat de organisatie bang was dat de komst van Bosma een waardige herdenking in de weg zou staan.

Volgens Nooitmeer voelde het „als een steun in de rug” dat er tien bewindspersonen namens het kabinet aanwezig waren. „En dat op hun laatste dag”. „We hebben er hard voor moeten vechten om ervoor te zorgen dat de voorouders de plek krijgen die ze verdienen, maar dat is vandaag bereikt”, zei Nooitmeer.

Ook psychiater Glenn Helberg, die namens meerdere organisaties een petitie opstelde tegen de komst van Bosma, kijkt terug op een mooie herdenking. „We zijn zeer blij met het feit dat het een waardige herdenking heeft mogen zijn”, aldus Helberg. „We staan voor alle Nederlanders en we wilden ook dat deze herdenking daarover ging. Het gaat niet alleen maar over de nazaten van de tot slaaf gemaakten, het is voor ons allen, voor iedereen.”

De initiatiefnemers van de petitie waren blij met de speeches van burgemeester Femke Halsema en demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. „Het waren woorden die ons goed deden”, aldus Helberg. Halsema verwees in haar speech naar de ‘wegkijkers’ van het slavernijverleden. Dijkgraaf uitte zijn waardering voor de mensen die aandacht bleven vragen voor het slavernijverleden van Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer