Breda en Tilburg positief over eerste half jaar wietexperiment
De burgemeesters van Breda en Tilburg kijken positief terug op hun eerste maanden in het wietexperiment. De twee gemeenten begonnen vorig jaar als eerste met de verkoop van gereguleerde cannabis. Maandag voegden zich in dat rijtje nog eens acht andere gemeenten. De bedoeling is dat in september alle wiet die in deze gemeenten verkocht wordt, afkomstig is van de legale teelt.
Burgemeester Paul Depla van Breda zegt dat het tot nu toe gelukt is om een systeem op te zetten „van teler tot consument”. Bovendien is er vanuit de consumenten ook vraag naar wiet. „Tegenstanders zeiden heel vaak een beetje smalend: het is staatswiet, niemand gaat dat toch roken. Dat is het sowieso niet, want het zijn particuliere telers. Maar we zien dat de spullen heel goed worden afgenomen”, zegt Depla tegen het ANP. „Consumenten kopen toch liever spullen waarvan ze weten dat het legaal geproduceerd wordt, dan dat ze in feite illegale producten kopen waarvan ze de herkomst niet weten.”
Volgens Depla vragen mensen ook om de gereguleerde wiet. Dat herkent ook burgemeester Theo Weterings van Tilburg. „Er is natuurlijk wel een wens bij de coffeeshopexploitanten om meer diversiteit in het aanbod te krijgen, en de telers zijn daar ook mee bezig.”
De burgemeesters hopen dat de wiettelers genoeg kunnen telen. Het aantal deelnemende coffeeshops stijgt nu naar ongeveer tachtig. „Het wordt wel spannend”, zegt Weterings. „Ik verwacht dat we het aantal telers deze zomer kunnen uitbreiden van drie naar minstens vijf.” Depla „gelooft erin” dat het gaat lukken. „De markt vraagt erom, maar het zal hard werken worden voor de telers.”
In politiek Den Haag zijn NSC en BBB tegen de uitbreiding van de proef, en de PVV wilde eerder de proef opschorten tot het aantreden van een nieuw kabinet. Alleen de VVD is voorstander. Weterings zou het „heel onverstandig” vinden als de wet wordt ingetrokken. „Dan worden we niet alleen het lachertje van Europa, maar ook zullen we meemaken dat de illegaliteit de grote winnaar is.” Depla is ook bezorgd dat investeerders afhaken als er twijfels zijn, waardoor er niet meer genoeg geteeld wordt. „De gedachte bij drie van de vier partijen is dat het experiment vooral zou leiden tot meer gebruik. Maar ons idee is: we veranderen de achterdeur, niet de voordeur. Die voordeur wordt niet breder waardoor meer mensen komen. Tegen NSC, BBB en PVV zeggen we: wil je dat het een illegale markt blijft, die gedomineerd wordt door criminelen?”