Ministerie gaat in gesprek over overname kerncentrale Borssele
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat praten met de Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij, dat voor 70 procent eigenaar is van de kerncentrale in Borssele, over het overnemen van de aandelen. Het gaat alleen om „verkennende gesprekken”, benadrukt demissionair energieminister Rob Jetten, waarbij geen onomkeerbare stappen worden gezet.
De politiek wil veel meer kernenergie opwekken. Er komen nieuwe centrales bij, en de centrale in het Zeeuwse Borssele wordt waarschijnlijk langer opengehouden. Of dit goed en veilig kan moet nog worden onderzocht, maar als de centrale na 2033 openblijft, zal ook de structuur waarschijnlijk veranderen. Momenteel is de centrale voor 70 procent in handen van de Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij (waarvan onder andere de provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten aandeelhouder zijn) en voor 30 procent via een holding in handen van RWE.
In een gesprek met de huidige aandeelhouders is Jetten duidelijk gemaakt dat zij „alleen bereid zijn om de bedrijfsduur te verlengen als een groot deel van de risico’s horende bij de bedrijfsvoering afgedekt wordt door de Staat”. Maar overname is een „verregaande stap”, tekent de bewindsman aan. „Een dergelijk zwaar middel is alleen wenselijk als daarmee publieke belangen geborgd worden die niet op een andere manier geborgd kunnen worden via bijvoorbeeld wet- en regelgeving of financiële instrumenten.”
Er zitten ook specifieke voorbehouden aan, aldus Jetten. Een overname door de Staat is alleen mogelijk als zij de doorslaggevende stem heeft over het al dan niet langer openhouden van de kerncentrale. Ook moet EZK alle noodzakelijke informatie krijgen over het bedrijf achter de centrale.