Binnenland

PVV spreekt nog geen steun uit voor aanschaf Franse onderzeeboot

De PVV heeft nog steeds „ernstige zorgen” over de voorlopige gunning van de bouw van vier onderzeeboten aan het Franse staatsbedrijf Naval, zei Joeri Pool tijdens een Kamerdebat maandag over de aanschaf. „Wij gaan hier vandaag nog geen knoop over doorhakken.”

ANP
3 June 2024 15:20Gewijzigd op 3 June 2024 16:03

De partij van Geert Wilders had liever gezien dat de bouw een paar jaar geleden al was gegund aan de combinatie Saab-Damen. Dan was deze „omslachtige aanbesteding” niet nodig geweest, aldus Pool. Maar hij zei ook te beseffen welke problemen uitstel van de gunning zou veroorzaken.

Pool wil onder meer nog opheldering over de vraag of de Amerikanen zich verzetten tegen de plaatsing van Tomahawk-kruisraketten in een Franse onderzeeboot. Ook wil hij zekerheid dat de Fransen niet zijn voorgetrokken in het aanbestedingsproces met versoepeling van de regels.

Coalitiepartijen VVD, NSC en BBB steunen het besluit van staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). De BBB stelt nog wel een aantal randvoorwaarden. Voor Gijs Tuinman (BBB) was uiteindelijk „doorslaggevend” dat het marinepersoneel blij is met de Franse boot.

De keuze voor Naval werd eerder nog door de BBB bekritiseerd. Er zou vooral naar de prijs zijn gekeken, zei Tuinman bij een debat in maart. Het Franse bod was 1,5 miljard euro lager dan dat van concurrenten. Ook leefden zorgen bij hem over de deelname van het Nederlandse bedrijfsleven aan de bouw van de boten.

Er is al een meerderheid in de Tweede Kamer voor het besluit van het demissionaire kabinet. Ook GroenLinks-PvdA vindt dat Van der Maat het proces grondig heeft doorlopen. Maar die partij vindt eigenlijk wel dat alle vier de coalitiepartijen zich achter het miljardenproject moeten scharen.

De steun van de coalitie is belangrijk voor de politiek-bestuurlijke continuïteit van het miljardenproject, vindt Jimme Nordkamp (GroenLinks-PvdA). De goedkeuring van zijn partij is echter niet afhankelijk van de steun van de grootste regeringspartij PVV, benadrukte hij. „Geef iets meer inzicht.”

De houding van Nordkamp viel niet goed bij onder anderen Hanneke van der Werf van D66. „Dat is spelen met de nationale veiligheid”, oordeelde zij.

De meeste partijen willen garanties over de deelname van het Nederlandse bedrijfsleven aan de bouw en onderhoud van de boten. Ook willen partijen verder omdat vertraging „desastreus” zou zijn zoals Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) het verwoordde. Dan komt de marine mogelijk een tijd zonder onderzeeboten te zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer