Nog grote knelpunten in WW-overleg
Het overleg tussen werkgevers en de vakbeweging over de WW heeft donderdagavond niets opgeleverd. Er zijn nog „grote knelpunten", zo lieten de gesprekspartners na afloop weten. Begin volgende week praten zij verder.
„We praten wel verder; dat is het enige dat ik wil zeggen", zei FNV-bestuurder T. Heerts donderdagavond. Om daar nog aan toe te voegen dat er ook momenten zijn geweest waarop hij had gedacht dat er helemaal niet meer gepraat zou worden.
Tot de knelpunten behoren de duur van de WW, de hoogte van de uitkering, en aan welke eisen mensen moeten voldoen om in aanmerking voor WW te komen. Al die onderwerpen hangen nauw met elkaar samen.
Het kabinet heeft de werkgevers- en werknemersorganisaties in de Sociaal-Economische Raad gevraagd hoe de kosten van de werkloosheidsuitkeringen omlaag kunnen. Het wil voor 1 april antwoord hebben.
Zelf wilde het kabinet de kortdurende WW afschaffen. Deze regeling geeft mensen die nog maar kort hebben gewerkt, veelal jongeren, bij ontslag recht op een uitkering van 70 procent van het minimumloon gedurende maximaal zes maanden. Vooral de vakbonden willen dat ook deze werknemers in de toekomst recht op een uitkering blijven houden. Om de door het kabinet gewenste bezuiniging toch te halen, proberen de sociale partners met een alternatief te komen. Zij streven ernaar met een unaniem advies aan het kabinet te komen.