Rotterdammers weer naar huis na verwijderen WOII-bom
Zo’n 1100 bewoners van de wijk Middelland in Rotterdam mogen weer naar huis, nadat ze donderdag sinds 08.00 uur weg moesten omdat een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt en verwijderd werd. Tijdens de werkzaamheden bleek de bom een 250-ponder van zo’n 1 tot 1,20 meter lang, aldus een gemeentewoordvoerder.
Op basis van ooggetuigenverklaringen was bij de gemeente al bekend dat onder het huizenblok aan de Claes de Vrieselaan een niet-geëxplodeerde bom lag, legt de woordvoerder uit. De Britse bom sloeg op 3 oktober 1941 in en zou op zo’n 8 meter diepte liggen. Nu een bewoner van nummer 27 de fundering wilden herstellen omdat de houten palen niet meer in orde waren, bleek het gevaar van trillingen door werkzaamheden te groot. En dus moesten drie panden met daarin zes woningen gesloopt worden. De bewoners werden uitgekocht, later komen op die plek nieuwe woningen.
Donderdag volgde het opgraven van de vliegtuigbom. Vooraf werd gedacht dat er een 500-ponder zou liggen, maar in de loop van de dag bleek het om een kleinere variant met „zo’n 40 kilo springstof” te gaan, aldus de woordvoerder. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verwijderde de ontsteker, waarna het explosief met een vrachtwagen naar de Tweede Maasvlakte is gebracht. Daar mocht de bewoner van nummer 25 die jaren boven de bom had geslapen op „de rode knop drukken” om het explosief tot ontploffing te brengen.