Afbeelding Piet Hein gevonden bij restauratie grafmonument
Restauratoren van het grafmonument van Piet Hein in de Oude Kerk in Delft hebben een muurschildering van de legendarische zeevaarder (1577 - 1629) gevonden. Hij is in geknielde houding te zien, terwijl hij omhoog kijkt. De afbeelding in grijstinten, die als het ware achter het monument verstopt zat, is wel flink beschadigd. Maar ondanks de schade boven de neus en op het voorhoofd is de veroveraar van de Spaanse zilvervloot wel goed te zien.
„Onze specialisten denken dat de schildering mogelijk is gemaakt in 1635 in opdracht van de weduwe, omdat deze had gedreigd zelf een monument op te richten als de Staten-Generaal dit niet snel zouden doen”, aldus de directie van de Oude en Nieuwe Kerk. De schilder zou Hendrick van Vliet kunnen zijn, zo is vooralsnog de gedachte. „Net als de weduwe woonde hij aan de Oude Delft, dus vlakbij de kerk.”
De schildering werd afgelopen week aangetroffen, nadat een plaat met een tekst werd losgemaakt. Nog niet bekend is of de schildering in de toekomst, als het nu ontmantelde monument weer in ere moet worden hersteld, te zien zal blijven of dat de plaat er weer overheen gaat. Daarover moet nog worden gesproken door verschillende partijen.
Aan weerskanten van Piet Hein zijn zuilen te zien, maar niet bekend is of die oorspronkelijk bij de beeltenis van de zeevaarder horen.
De restauratie begon in maart en het publiek kan meekijken door een kijkgat in een wand, die deel uitmaakt van de Piet Hein-expositie die er tegelijk is. De gevonden schildering is ook te ontwaren, maar alleen als er niet gewerkt wordt. Belangstellenden kunnen het grafbeeld van de zeeheld, normaal liggend op het monument, ook zien in de kerk, nu zelfs van een andere kant dan normaal.
Er is nog meer geld nodig voor de restauratie en nu ook voor het opknappen van de schildering. Om te beginnen is er op 7 juni een benefietconcert met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.