Dreigende taal Bouterse richting Nederland
De Surinaamse ex-dictator Desi Bouterse heeft woensdag gedreigd dat Nederlanders in zijn land in gevaar komen als hij met hulp van het voormalige moederland zou worden gearresteerd.
Volgens Bouterse zouden de Surinaamse regering en Nederland overwegen hem op te pakken en naar Nederland over te brengen.
Bouterse zei woensdag op een persconferentie dat de huidige regering van president Ronald Venetiaan in 2003 in samenspraak met de Nederlandse justitie onder de naam Operatie Ficus een stappenplan heeft opgesteld dat het mogelijk maakt Surinamers in eigen land op te pakken en naar het buitenland over te brengen. „Zeer recent zijn voor de afronding de Nederlandse officieren van justitie Schram en Mos hier geweest. Surinamers kunnen nu ontvoerd worden, waarna het door de regering wordt gelegaliseerd”, aldus Bouterse.
De voormalige sterke man van Suriname, die van 1980 tot 1987 het land met strakke hand leidde, is in Nederland veroordeeld wegens drugshandel. Bovendien wordt hij als hoofdverdachte gezien van de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien tegenstanders van zijn militaire regime werden geëxecuteerd. Al jaren beschuldigt hij Nederland ervan van plan te zijn hem uit te schakelen door hem te vermoorden of naar het buitenland te brengen. „Men moet niet denken dat ik niet weet wat er gebeurt. Ik kan Nederland alleen maar de waarschuwing geven zijn onderdanen hier niet in gevaar te brengen.”
De ex-dictator hield een persconferentie ter gelegenheid van het feit dat het morgen precies 25 jaar geleden is dat hij met vijftien andere militairen zijn eerste staatsgreep pleegde. De Nationale Democratische Partij (NDP), die Bouterse naar voren heeft geschoven als presidentskandidaat voor de verkiezingen van 25 mei, zal dit de komende dagen op uitbundige wijze herdenken en vieren.
Bouterse doet zijn uitspraken op een moment dat een delegatie van de buitenlandcommissie van de Tweede Kamer een werkbezoek brengt aan Suriname. De parlementariërs oriënteren zich, in een poging een standpunt te bepalen ten aanzien van de toekomstige relatie met de oude kolonie.