200 werknemers metaalbranche Drenthe staken, zegt vakbond
Zo’n tweehonderd werknemers in de metaalbranche hebben donderdag in Drenthe hun werk neergelegd. Dit meldt regiobestuurder Erik Kotters van vakbond FNV. Daardoor krijgen grote installatiebedrijven volgens hem de planning niet rond. Bij een installatiebedrijf staken alle monteurs. „Het hele bedrijf ligt plat”, stelt Kotters.
Hij schat dat 20 tot 25 procent van de Drentse vakbondsleden staakt. Ze zijn niet tevreden met het loonbod dat werkgevers bieden in een nieuwe cao. „Mensen voelen zich achtergesteld, want door de oorlog in Oekraïne ging de inflatie omhoog en toen was net een nieuwe cao afgesloten. Ze komen geld tekort en lopen gigantisch achter op koopkracht”, zegt Kotters.
Werkgevers willen volgens de FNV-bestuurder geen gehoor geven aan de eisen van de vakbond. Die wil onder meer een structurele loonsverhoging van meer dan 10 procent, plus 100 euro bruto per maand daarbovenop. De cao geldt volgens FNV voor zo’n 360.000 mensen.
Werknemers van metaalbedrijven hebben recent al het werk neergelegd op verschillende plekken. FNV kondigde ook werkonderbrekingen aan op vrijdag en maandag in onder meer Utrecht en Friesland.
Vakbond CNV, die ook meedoet met de stakingen, ziet dat bij een aantal bedrijven geen of minder productie wordt gedraaid. „Mensen die werken in ploegendiensten geven aan dat hele ploegen eruit zijn”, zegt CNV-bestuurder Tristan Westra.
De vakbonden merken dat steeds meer werknemers van metaalbedrijven bereid zijn te staken. „Je ziet dat mensen in vergelijkbare sectoren zoals motorvoertuigen wel de inflatie gecompenseerd hebben gekregen. Mensen in de metaaltechniek willen dat ook graag. Maar met het voorstel van de werkgevers gebeurt dat niet”, zegt Westra.
Werkgeversorganisatie Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) had eerder een naar eigen zeggen „stevig eindbod” gedaan met een „flinke” loonsverhoging van ruim 9 procent. De werkgevers kunnen de looneis van de vakbonden volgens onderhandelaar Ron Follon niet dragen.
FWT weet niet wat de impact van de staking op de bedrijven is, meldt Follon nu. Onlangs zei hij dat overleggen beter is voor een nieuwe cao dan staken. Hij riep de vakbonden op terug te keren naar de onderhandelingstafel.