Energiebranche over voorstel: jammer dat politiek zo onrustig is
Energie-Nederland vindt het jammer dat de politiek zo onrustig is. De branchevereniging voor energiebedrijven reageert daarmee op een voorstel van NSC-Kamerlid Wytske Postma. Daarin staat dat het terugleveren van stroom huishoudens geen geld meer mag kosten.
Nu mogen huishoudens onder de zogeheten salderingsregeling de elektriciteit die ze opwekken wegstrepen tegen hun verbruik. Als er veel elektriciteit voorhanden is, kan het zijn dat de stroomprijs negatief is. Dan moet de eigenaar van zonnepanelen betalen voor de teruggeleverde stroom. Energiebedrijven maken extra kosten door de salderingsregeling, want die ‘betalen’ met dure stroom op momenten van grote vraag en weinig aanbod.
„We begrijpen dat mensen het niet meer kunnen volgen; er is sprake van jojobeleid. Het is hoognodig dat er duidelijkheid komt”, zegt voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van Energie-Nederland. In februari kreeg een voorstel om de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen geen meerderheid in de Eerste Kamer, maar in het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt.
De toezichthouder concludeerde eerder dat energiebedrijven kosten in rekening mogen brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. „En het is eerlijker”, stelt Energie-Nederland. „Het gaat om enkele honderden euro’s per jaar die eerst werden verrekend over alle klanten, dus ook huishoudens zonder panelen betaalden mee.” Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van het voorstel zijn voor de terugleverkosten.
Volgens Postma zijn huishoudens geneigd om de panelen uit te zetten als eigenaren moeten betalen voor teruggeleverde stroom. In haar voorstel staat dat de „redelijke vergoeding” die energieleveranciers betalen voor teruggeleverde groene stroom nooit negatief mag zijn.
Onder meer Vattenfall, Eneco, Greenchoice en Vandebron hebben de kosten voor bezitters van zonnepanelen verhoogd. Soms zijn er terugleverkosten bijgekomen, andere keren zijn de vaste kosten hoger.