Binnenland

Boeren winnen in Veluwe-debat

Veluwse boeren uit de zogeheten agrarische enclave Uddel-Elspeet hoeven vooralsnog niet bang te zijn dat hun bedrijf moet verdwijnen of inkrimpen. Dat is de belangrijkste uitkomst van een debat over het reconstructieplan van de Veluwe, woensdag tijdens de vergadering van Provinciale Staten (PS) van Gelderland.

Regioredactie
24 February 2005 08:37Gewijzigd op 14 November 2020 02:16
ARNHEM – Ongeveer honderd boeren gaven woensdag op de publieke tribunes van de vergaderzaal van Provinciale Staten van Gelderland blijk van hun ongenoegen over de gang van zaken rond het reconstructieplan Veluwe. Met verschillende spandoeken riepen ze v
ARNHEM – Ongeveer honderd boeren gaven woensdag op de publieke tribunes van de vergaderzaal van Provinciale Staten van Gelderland blijk van hun ongenoegen over de gang van zaken rond het reconstructieplan Veluwe. Met verschillende spandoeken riepen ze v

Na een urenlang debat tekende zich woensdag een meerderheid af voor een amendement van SGP en VVD dat meer lucht geeft aan intensieve veehouderij op de Veluwe. De meerderheid ontstond toen het CDA schoorvoetend akkoord ging met uitbreiding van de mogelijkheden voor de intensieve veehouderij in het gebied.

Overigens hebben de statenleden nog niet over het reconstructieplan Veluwe inclusief het amendement gestemd; dat gebeurt pas volgende maand. Het CDA had om uitstel van de stemming gevraagd vanwege de ingrijpende veranderingen die het SGP/VVD-amendement voorstelt. Gedeputeerde H. Keereweer ontraadde het amendement om die reden dan ook.

De meeste discussie over het reconstructieplan werd veroorzaakt door de passages over de agrarische enclave Uddel-Elspeet. In dit gebied, waaronder Elspeet, Uddel, Speuld en delen van Garderen en Ermelo vallen, bevinden zich meer dan 150 agrarische bedrijven. Vooral de vleeskalverhouderij is nadrukkelijk aanwezig.

Het nog vast te stellen reconstructieplan deelt de Veluwe op in drie verschillende gebieden: extensiveringsgebied waar intensieve veehouderij moet verdwijnen ten gunste van de natuur, verwevingsgebied waar een goede afweging van de verschillende belangen moet plaatshebben en landbouwontwikkelingsgebied. Veel bedrijven in de enclave zijn aangewezen als extensiveringsgebied, tot groot ongenoegen van de desbetreffende boeren.

Om hun ongenoegen kracht bij te zetten, woonde een honderdtal boeren woensdag de vergadering van PS bij. Daarbij ontrolden ze spandoeken waarop vooral gepoogd werd het CDA over de streep te trekken. Kreten zoals ”CDA laat zien wat u waard bent. U bent toch voor de boeren?” en ”SGP en VVD voor de toekomst van de boeren!” misten blijkbaar hun uitwerking niet.

Met name de SGP maakte zich woensdag sterk voor de zaak van de agrariërs. De partij pleitte ervoor de bedrijven in de enclave niet langer als extensiveringsgebied maar als verwevingsgebied aan te duiden, hetgeen de overlevingskansen van boeren aanzienlijk vergroot. Voor de meeste andere partijen was dat echter onverteerbaar, vooral vanwege een convenant dat eerder is gesloten tussen alle betrokken partijen. In dat convenant wordt het gebied ondubbelzinnig als extensiveringsgebied aangewezen. De GLTO, die het convenant in eerste instantie ook had ondertekend, trok zich mede om die reden later terug als partner. De hoofdreden voor de organisatie om zich terug te trekken vormden echter de vele onzekerheden die ze in het convenant ontwaarde.

Die onzekerheden zagen verschillende politieke partijen woensdag ook. Uiteindelijk ontstond een patstelling: zowel aanname als verwerping van het SGP/VVD-amendement zou een opblazen van het convenant tot gevolg hebben. Na een debat van bijna acht uur stelde het CDA dan ook voor de stemming uit te stellen. De andere partijen gingen daarmee akkoord nadat het CDA -met 24 zetels goed voor eenderde van de grootte van PS- aangaf het amendement inhoudelijk niet langer te verwerpen.

Met de inhoud van het amendement gaat gedeputeerde Keereweer donderdag opnieuw de betrokken partijen om de tafel roepen, zegde hij woensdag toe. De definitieve stemming over het reconstructieplan Veluwe moet op 30 maart op de volgende PS-vergadering plaatshebben.

Steven van Westreenen, die als agrarisch adviseur verschillende boeren vertegenwoordigt, toonde zich woensdag na afloop van het debat tevreden met de uitkomst. „De democratie heeft haar werk gedaan. Alle partijen zien nu in dat de agrarische sector in dit gebied van wezenlijk belang is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer