Binnenland

Moskeebezoekers emotioneel over dreigende uitzetting imams

Bezoekers van de Al–Fourkaan–moskee in Eindhoven hebben emotioneel gereageerd op de dreigende uitzetting van twee vaste imams. Gelovigen barstten dinsdagavond in tranen uit, toen ze de berichten in de moskee kregen te horen, zei het moskeebestuur woensdag. Moslims die zich woensdag voor het gebed meldden, zijn vooral verbaasd en ontgoocheld.

ANP
23 February 2005 18:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:16

De imams Bersham uit Bosnië en Mahmoed uit Kenia vormen volgens minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) een gevaar voor de openbare orde en veiligheid. Ze hebben bijgedragen aan de radicalisering van moslims in Nederland en hebben getolereerd dat in de moskee moslims werden geronseld voor de jihad, de gewapende strijd tegen ongelovigen. De derde imam die volgens Verdonk voorganger is in Al–Fourkaan, is daar volgens bezoekers al lang niet meer actief. De minister wil de verblijfsvergunning van de drie intrekken of niet verlengen.

Vrijwilliger en vertaler A. el Fadil, voorheen imam en nu soms voorganger in het gebed, zei woensdag dat de imams juist hebben voorkomen dat jonge moslims radicaliseren. Meteen na het uitkomen van de omstreden film Submission van VVD–politica Hirsi Ali en regisseur Theo van Gogh hebben ze jonge moskeebezoekers gewaarschuwd om niet met geweld te reageren. „Want we waren boos. Iedereen was woedend", zeggen meerdere moskeebezoekers. „Incidenten hebben zich in Eindhoven daarom niet voorgedaan. Integendeel", zegt El Fadil.

De voorganger doelt op de aanslag bij een islamitische school kort na de moord op Theo van Gogh. De school ligt letterlijk om de hoek bij Al–Fourkaan. Een jonge allochtone bezoeker van het middaggebed reageert furieus. In vloeiend Brabants: „Laat ze het maar bewijzen. Laat bandjes horen of teksten lezen waarin imams oproepen tot geweld of oorlog. Het is toch raar dat de gemeente constateert dat er helemaal niks aan de hand is. Ik heb meer vertrouwen in de burgemeester van Eindhoven dan in een minister uit Den Haag".

In de hal staat na het gebed ook de wijkagent te praten met moskeebezoekers. De politie was na de aanslag op de school al extra alert in de buurt en bij de moskee, maar de beveiliging is dinsdag geïntensiveerd. Gelaten hoort de agent verwijten van de gelovigen aan. Juist afgelopen weekeinde was de politie nog in de moskee om een grote conferentie bij te wonen.

Bij de poort van het gebedshuis meldt zich de Nederlander Abdellah Wensing, al 11 jaar bekeerd tot de islam en sinds anderhalf jaar bezoeker en leerling van de moskee en bijbehorende zondagsschool waar hij geloofsleer en islamitische jurisprudentie volgt. Wensing is net te laat voor het gebed, maar komt naar de moskee om uit te zoeken welke imams de minister wil uitzetten. Hij groet zijn „broeders".

Wensing heeft naar eigen zeggen nog nooit gemerkt dat imams, voorgangers of bezoekers van de moskee haat prediken. „De islam is geen gewelddadige religie". De Eindhovenaar bevestigt dat de imams sussende woorden hebben gesproken, toen Hirsi Ali haar „haatcampagne" begon. De moord op Theo van Gogh is volgens zowel Wensing als El Fadil door de imams meteen afgekeurd. De laatste noemt de dreigende uitzetting van de imams „een ramp" voor de moskee, maar Wensing relativeert dat. „Er komen zo drie nieuwe imams. Het geloof verandert niet. De islam verdrijf je niet uit Nederland".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer