Arnhem wil honderden nieuwe opvangplekken asielzoekers regelen
In Arnhem moeten de komende jaren honderden extra plekken voor asielzoekers worden gevonden. Zo wil de gemeente zo’n achthonderd permanente opvangplekken realiseren in de nieuwe woonwijk Rijnpark, aan de oostkant van de stad. De gemeenteraad moet nog instemmen met de plannen.
Als het aan de lokale coalitie ligt, wordt een noodopvang aan de Elderhofseweg in Arnhem-Zuid permanent. Daar verblijven 350 asielzoekers in een voormalig verpleeghuis. Dat gebouw wordt gesloopt en er komt een nieuw gebouw voor in de plaats. Het asielzoekerscentrum aan de Groningensingel blijft in gebruik. Daar wonen 430 mensen. Vijftig jonge vluchtelingen zonder begeleiders mogen in de opvang bij Oosterbeek blijven.
Ook komen er meer tijdelijke opvangplekken. Zo wordt een NH Hotel vanaf augustus twee jaar gehuurd voor de opvang van tweehonderd vluchtelingen. In een hotel tegenover station Arnhem Centraal worden 45 minderjarige vluchtelingen een jaar lang ondergebracht. Zes opvangschepen met in totaal bijna duizend asielzoekers blijven in elk geval tot het eind van het jaar liggen. In het najaar beslist Arnhem of de schepen na de jaarwisseling mogen blijven.
Volgens Arnhem moeten de opvangplekken meer bieden dan alleen onderdak. „De plekken zijn gericht op integratie en participatie van vluchtelingen in de samenleving. Het permanente karakter van de opvangcentra zorgt voor meer verbinding met de omgeving”, aldus de Gelderse hoofdstad.
Arnhem komt met een optelsom uit op in totaal 1700 asielzoekers die een „duurzame opvang” krijgen. Dat zou ruim boven de norm uit de spreidingswet zijn. Daarin staat dat Arnhem 720 opvangplaatsen moet realiseren, waaronder 61 voor minderjarige vluchtelingen die zonder begeleiding naar Nederland zijn gekomen. „Hierdoor kunnen we verder gaan dan de crisisopvang en echt werken aan duurzame, permanente opvang die de sociale integratie van vluchtelingen in de stad bevordert. Onbekend maakt onbemind, daarom willen wij in Arnhem dat nieuwkomers zich vanaf het eerste moment welkom voelen in onze stad en volwaardig deel uitmaken van onze samenleving”, zegt verantwoordelijk wethouder Paul Smeulders (GroenLinks).
VluchtelingenWerk Nederland vindt dat Arnhem „het goede voorbeeld” geeft. „Alleen door de opvang van asielzoekers eerlijk te verspreiden over het land, kunnen we het eindeloos slepen met vluchtelingen van locatie naar locatie stoppen.”