Klanten Eneco gaan betalen voor terugleveren zonnestroom
Klanten met een variabel contract bij Eneco en zonnepanelen op het dak betalen vanaf juni voor de stroom die ze opwekken. Ook Vattenfall en Essent overwegen zo’n maatregel.
Wie vanaf deze zomer een vast contract afsluit bij Eneco en zonnepanelen wil, moet een tarief betalen van 11,5 cent per teruggeleverde kilowattuur (kWh). Ook klanten met een variabel contract krijgen gefaseerd, vanaf juni tot en met augustus, te maken met terugleverkosten bij Eneco. Wie geen zonnestroom opwekt, gaat straks onder de streep minder betalen. Volgens het energiebedrijf gaat ruim driekwart van de klanten er financieel op vooruit.
Op dit moment dragen huishoudens zonder zonnepanelen voor een deel de gemaakte kosten bij het terugleveren van zonnestroom, terwijl ze zelf geen zonnepanelen hebben. Als de zon schijnt, wekken panelenbezitters veel stroom op, soms meer dan ze nodig hebben. Ze leveren dan overtollige stroom terug aan het net, die ze vervolgens weer kunnen gebruiken wanneer ze te weinig stroom opwekken voor hun eigen verbruik, bijvoorbeeld in de wintermaanden. Dat heet salderen.
Alleen is in die maanden de stroom, vanwege gebrek aan zon, een stuk duurder dan in de zomer. De extra kosten die gepaard gaan met het terugleveren worden door de energiebedrijven doorberekend in de tarieven van al hun klanten.
Omdat dat oneerlijk is, besloot Vandebron in augustus als eerste energieleverancier de extra kosten door te berekenen aan de zonnepanelenbezitters. In januari besloot ook BudgetEnergie om de kosten die verbonden zijn aan het terugleveren van stroom door te berekenen aan klanten die daadwerkelijk terugleveren.
Uit onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat energieleveranciers, afhankelijk van hun specifieke situatie, voor een gemiddelde klant tot enkele honderden euro’s aan extra kosten maken voor het verwerken en salderen van de zonnestroom. ACM doet nu vervolgonderzoek naar de extra kosten die Budget Energie, Eneco, Engie en Vattenfall maken bij klanten met zonnepanelen, om te kunnen zien of de hoogte van de heffingen redelijk is. Eind mei komt ACM met de resultaten.
Ook Vattenfall en Essent onderzoeken op dit moment mogelijkheden om de kosten van het terugleveren van stroom anders te verdelen. De optie om terugleverkosten te berekenen, wordt niet uitgesloten. „Ongeveer 30 procent van de zelfopgewekte stroom wordt direct gebruikt en de rest wordt teruggeleverd. Het terugleveren van zonne-energie kost steeds meer geld”, zegt de woordvoerder van Vattenfall.
Volgens de woordvoerder is er door de huidige salderingsregeling op dit moment geen stimulans om opgewekte energie zelf te verbruiken of op te slaan. „Omdat zonnepaneelbezitters hun opgewekte energie mogen wegstrepen tegen hun verbruik, betalen klanten zonder zonnepanelen het grootste deel van de kosten.”
„Het terugleveren van zonne-energie kost steeds meer geld” - Woordvoerder Vattenfall
Ook energieleverancier Essent is kritisch op de huidige salderingsregeling. De woordvoerder zegt dat de regeling energieleveranciers dwingt maatregelen te nemen om de energierekening betaalbaar te houden voor klanten zonder zonnepanelen. „Het mist elke stimulans om opgewekte energie direct te verbruiken, bijvoorbeeld voor het aanzetten van de wasmachine op het moment dat de zon schijnt. Zolang terugleveren loont –en dus meer zonnepanelen neerleggen en meer opwekken dan nodig– zal dit probleem blijven groeien.”
Essent vindt het belangrijk dat de oplopende kosten voor opgewekte zonne-energie eerlijker worden verdeeld. Vooral huishoudens zonder financiële mogelijkheden om zonnepanelen te installeren, onder wie bewoners van appartementen of flats, voelen de hogere tarieven in de portemonnee, aldus de woordvoerder.
„Dit zijn de groepen die de rekening betalen van een voordeel voor mensen die de investering wel kunnen doen. Dit vinden we onrechtvaardig.”
In februari besloot de Eerste Kamer de salderingsregeling, door sommige experts betiteld als een subsidie voor panelenbezitters, te verlengen. Demissionair klimaatminister Rob Jetten wilde de regeling de komende jaren daarentegen afbouwen. In zijn ogen wordt de subsidie overbodig omdat panelen in de loop der jaren veel goedkoper zijn geworden.