Berging Bentelo voor familie spannend
De bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht hoopt in april antwoord te krijgen op de volgende vraag: waar zijn de vier bemanningsleden van de Engelse bommenwerper gebleven die in het buitengebied van Bentelo enkele meters onder de grond ligt?
De kans is groot dat de dienst de resten van de vier zal aantreffen tussen de wrakstukken van het oorlogsvliegtuig. Voor de familie van de bemanning wordt het een spannende gebeurtenis.
De bergingsdienst van de luchtmacht gaf dinsdag tekst en uitleg over de berging van het vliegtuigwrak, die op 4 april begint. De Duitsers haalden het oorlogsvliegtuig Short Stirling in de nacht van 27 op 28 augustus 1942 neer. De identiteit van de bemanningsleden is bekend. De meesten kwamen uit Nieuw-Zeeland. Piloot was sergeant H. Barton Smith en verder zaten J. V. Robinson, K. Wakefield, L. Moss, E. Talbot, P. Sharman en G. Smith aan boord.
Smith is het enig geïdentificeerde slachtoffer en ligt begraven op een begraafplaats in Delden. Verder liggen er nog twee onbekende vliegers uit dit toestel in Delden begraven. De vier anderen staan als vermist te boek.
Getuigen hadden die nacht gezien dat er na de crash parachutes in de lucht hingen. Kapitein H. Spierings van de Koninklijke Luchtmacht acht de kans klein dat de para’s in Duitsland zijn terechtgekomen en daar zijn omgebracht. „Alle dode vliegers van de Royal Air Force staan geregistreerd en zijn dus te achterhalen. Ook vliegers die tijdens de oorlog zijn zoekgeraakt, keerden na de oorlog weer naar huis terug. De kans is dus groot dat er menselijke resten tussen de wrakstukken liggen.”
Als die worden gevonden, worden ze opgestuurd naar de zogeheten Gravendienst van de Koninklijke Landmacht in Bussum. Deze dienst probeert de resten te identificeren. „Meestal worden er bij een berging tamelijk veel persoonlijke bezittingen gevonden die matchen met een bepaald persoon”, weet Spierings uit ervaring.
Bij een succesvolle identificatie licht de ambassade van het land waar de bemanningsleden zijn geboren de nabestaanden in over de identificatie. Het is aan de nabestaanden zelf te bepalen of ze een officiële begrafenis willen bijwonen. Dat mogen ze op kosten van de ambassade.
De berging van het Engelse oorlogsvliegtuig in Bentelo is bijzonder, omdat er hoogstwaarschijnlijk vier bommen, 1900-ponders, worden ontdekt. Nog nooit in Nederland zijn dergelijke explosieven gedemonteerd. Enkele tientallen omwonenden worden tijdens de bergingswerkzaamheden geëvacueerd.