Kabinet verdeeld over invoeringsdatum nieuwe WAO
Het kabinet is verdeeld over de invoeringsdatum van de nieuwe, strengere WAO. CDA-minister De Geus van Sociale Zaken wil volgens bronnen in politiek Den Haag vasthouden aan 1 januari volgend jaar, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Zijn VVD-collega Zalm van Financiën vindt dat de operatie beter een jaar kan worden uitgesteld.
Over de invoering van de nieuwe WAO zijn problemen ontstaan, omdat uitkeringsinstantie UWV zegt meer voorbereidingstijd nodig te hebben.
Kern van de nieuwe WAO is dat alleen volledig arbeidsongeschikten nog een uitkering krijgen. Wie deels nog kan werken moet met een aanvulling op zijn salaris aan de slag blijven. Volgens het kabinetsplan zou die aanvullende uitkering zowel door UWV als door verzekeraars uitgevoerd moeten worden. Hun onderlinge concurrentie zou voor betere kwaliteit moeten zorgen.
Het UWV, dat midden in een reorganisatie zit, heeft gevraagd om een jaar uitstel. Zalm heeft daar geen bezwaren tegen. Volgens de minister van Financiën zou uitstel de schatkist nauwelijks geld kosten.
Maar De Geus wil niets van een volledig uitstel weten. Volgens ingewijden zou hij wel bepaalde onderdelen wat later willen invoeren, zodat het UWV niet in de problemen zou komen.
Tweede-Kamerlid Bakker van D66 vindt dat het kabinet moet kiezen voor een systeem waarbij alleen de commerciële verzekeraars de uitvoering verzorgen. De keuze voor zowel UWV als verzekeraars noemt hij „hybride". „Het UWV rommelt al vijftien jaar aan met de WAO", aldus Bakker, die daaraan toevoegt dat dat deels ook de schuld van de politiek is. Werkgevers en de vakbeweging drongen vorige week ook al bij het kabinet aan op een private uitvoering.
Het kabinet heeft steeds gezegd dat het te duur is om de aanvullende uitkering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten alleen door de verzekeraars te laten uitvoeren. Die hebben immers in tegenstelling tot het UWV geen WAO-fonds achter de hand en moeten helemaal vanaf nul beginnen met de financiering. Maar volgens Bakker is hiervoor wel een oplossing te vinden. De verzekeraars zouden geld kunnen lenen of voorschieten om de verzekeringen af te dekken.
Bronnen rond het kabinet zeggen dat dit niet kan, omdat er in dat geval nieuwe wetgeving moet komen. Invoering per 1 januari 2006 is dan zeker niet meer haalbaar. De verzekeraars willen best onderhandelen over de kosten, maar zien liever dat de overheid de criteria voor de dekking verzacht.
Het kabinet praat al weken over de WAO. Het was de bedoeling dat het vrijdag de knoop doorhakt. Of dat lukt is onzeker, mede omdat De Geus ziek is geworden.
De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks hebben eerder al een brief gevraagd aan het kabinet over de situatie rond de WAO. Als die brief er volgende week nog niet is, zullen zij een spoedebat aanvragen, aldus GroenLinks-Kamerlid Vendrik dinsdagavond. Vendrik pleit voor uitstel van de WAO-maatregelen met een jaar.