Binnenland

Kamer wil nu al reparatie van stelsel arbeidsongeschiktheid

Over de vorm van een nieuw arbeidsongeschiktheidsstelsel is de Tweede Kamer het nog niet eens. Toch vinden veel partijen dat het demissionaire kabinet of zijn opvolger al moet beginnen met het doorvoeren van verbeteringen van dat stelsel.

ANP
24 April 2024 14:56Gewijzigd op 24 April 2024 15:06

De Tweede Kamer spreekt woensdag over het arbeidsongeschiktheidsstelsel. De inkomensregelingen voor ongeveer 800.000 arbeidsongeschikten zijn te ingewikkeld en moeten eenvoudiger, oordeelde de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) recent. Mede als gevolg hiervan kent het stelsel veel onrechtvaardigheden. Een flink deel van de Tweede Kamer is het daarmee eens. Maar zo’n operatie kost minstens vijf jaar.

Het UWV zei recent al tegen het ANP dat het demissionaire kabinet of een nieuw kabinet tussentijds al reparaties moet uitvoeren. Dit wordt ook door bijna alle partijen in het debat naar voren gebracht. VVD’er Daan de Kort spreekt van „quick wins” die nu al gerealiseerd kunnen worden. NSC-Kamerlid Tjebbe van Oostenbruggen wijst op acht aanbevelingen van de commissie OCTAS die direct uitvoerbaar zijn.

Net als SP’er Bart van Kent pleit Van Oostenbruggen voor het verlagen van de 35 procentsnorm. Iemand die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is, krijgt geen WIA-uitkering. Er is al langer discussie over het verlagen van deze norm naar 25 of 15 procent, omdat relatief veel ‘35-minners’ uiteindelijk zijn aangewezen op een werkloosheidsuitkering. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Mariëtte Patijn oppert een ontslagverbod voor deze groep, die vaak tussen wal en schip valt.

Patijn vraagt zich af of een stelselherziening wel zinvol is. De adviescommissie doet ook aanbevelingen voor de bekende onrechtvaardigheden in de wet. Zij wil van verantwoordelijk minister Karien van Gennip weten wanneer zij die aanbevelingen al kan doorvoeren. „Het heeft immers haast.”

De PVV richtte zich vooral op het tekort aan artsen die de mate van arbeidsongeschiktheid vaststellen bij mensen. Kamerlid Eric Esser ging in het debat niet in op de aanbevelingen van de commissie. „Als er genoeg keuringsartsen zijn, heb je al heel veel problemen weggewerkt”, aldus de PVV’er. Hij sprak zich niet expliciet uit voor of tegen een stelselwijziging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer