Verdonk wil drie radicale imams uitzetten
DEN HAAG (ANP) – Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) wil drie radicale imams het land uitzetten. Het gaat om islamitische voorgangers van de Al Fourkaan-moskee in Eindhoven, zo heeft het ministerie van Justitie dinsdag gemeld.Verdonk heeft in overleg met minister Remkes (Binnenlandse Zaken) besloten de verblijfsvergunning van twee radicale imams in te laten trekken, omdat ze een gevaar vormen voor de openbare orde en/of de nationale veiligheid. Het is de eerste keer dat dat gebeurt. Ook is de aanvraag voor verlenging van de vergunning van de derde imam afgewezen.
De imams zullen ook tot ongewenst vreemdeling worden verklaard. Een en ander moet uiteindelijk leiden tot uitzetting van de voorgangers. Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is een van de imams afkomstig uit Bosnië, een ander uit Kenia en van de derde persoon wil ze de nationaliteit niet bekend maken.
De Al Fourkaan-moskee wilde dinsdag geen commentaar geven. Volgens een woordvoerder was dat op advies van de advocaat.
De bewindslieden hebben zich bij hun besluit gebaseerd op ambtsberichten van de AIVD. Volgens de dienst dragen de imams „willens en wetens” bij aan „de radicalisering van moslims in Nederland”. Ook hebben ze getolereerd dat in hun moskee moslims werden gerekruteerd voor de jihad, de gewapende strijd tegen de ongelovigen.
Het ministerie wijst er bovendien op dat de imams in de Al Fourkaan-moskee het salafistische gedachtegoed uitdragen. Deze puriteinse stroming in de islam is volgens justitie sterk gekant tegen de Westerse samenleving.
Volgens de AIVD laten de drie imams duidelijk hun afkeuring blijken over de Westerse samenleving en prediken zij „vergaande afzondering en mijding van andersgezinden”. Daarmee zetten ze moslims ertoe aan zich van de Nederlandse samenleving te isoleren, aldus de AIVD.
Ook kan de afwijzing van ongelovige buitenstaanders volgens de dienst leiden tot intolerantie tegenover iedereen die niet de salafistische geloofsleer aanhangt en tot tendensen om de islamitische wetgeving boven de Nederlandse wetgeving te stellen.
Volgens een AIVD-woordvoerder zijn de drie ambtsberichten ongeveer een week geleden naar buiten gebracht. Hij benadrukte dat de inlichtingendienst niet naar alle imams onderzoek doet, maar naar diegenen in moskeeën waar het radicale salafistische gedachtegoed wordt gepredikt. Of er meer ambtsberichten volgen, kon hij niet zeggen.
Het kabinet kondigde begin november, kort na de moord op cineast Theo van Gogh, al aan radicale imams te willen uitzetten of aan de grens te weren. Dat laatste is volgens een woordvoerder tot dusver een keer gebeurd. Ook de Tweede Kamer heeft er herhaaldelijk op aangedrongen om fundamentalistische imams aan te pakken.
„Eindelijk”, reageerde de LPF op het besluit van Verdonk en Remkes. Wat de partij betreft kan de moskee in Eindhoven wel openblijven, op voorwaarde dat het moskeebestuur een goede voorganger aanstelt.