Decentrale overheden willen meer hulp bij professionalisering
Verenigingen van onder meer Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders willen meer ondersteuning van het Rijk voor bestuurders en volksvertegenwoordigers bij decentrale overheden, zodat die hun taken beter kunnen uitvoeren. Ze stellen dat steeds minder mensen een politiek ambt willen vervullen en het werk inhoudelijk steeds complexer wordt. Ook is het werk steeds lastiger te combineren met een baan en privéleven.
„Als we nu niet structureel investeren, boeten de decentrale democratieën aan kwaliteit en gezag in”, schrijven de verenigingen in een brief aan de Tweede Kamer en de formateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol.
Door onder meer intimidatie en geweld, verhuizing, nieuw werk en de hoge werkdruk is de zittingsduur van volksvertegenwoordigers en bestuurders bij decentrale overheden tegenwoordig relatief kort. „De tijd dat politieke partijen zelf voor vakbekwame bestuurders en volksvertegenwoordigers zorgden, is veranderd. Door de grote omloopsnelheid en de hoge werkdruk in het openbaar bestuur is het ‘afkijken en meelopen’ bij een ervaren ambtsdrager of in een fractie een stuk lastiger dan vroeger.”
De verenigingen stellen dat het ministerie van Binnenlandse Zaken beter zou kunnen helpen bij de professionalisering, onder meer door scholing. „Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan voorlichting over hoe het openbaar bestuur werkt en over wat bestuurders en volksvertegenwoordigers kunnen doen om zo goed mogelijk invloed uit te oefenen”, zegt het Zeeuwse Statenlid Harold van de Velde (SGP). Hij is voorzitter van Statenlidnu, de vereniging van Statenleden. Ook workshops over praktische zaken, zoals het leren lezen van een begroting, is volgens Van de Velde nuttig.